Aizritēja Eiropas Kultūras mantojuma diena Ludzas novadā

Neierastiem pieredzējumiem bagāta  izvērtās Eiropas Kultūras mantojuma diena Ludzas novadā, kas šoreiz bija veltīta dzelzceļam. Septembrī aprit 120 gadi, kopš atklāta regulāra satiksme Vindavas – Ribinskas dzelzceļa līnijas posmā Zilupe – Krustpils, kas tajos laikos nozīmēja strauju apkārtnes attīstību un jaunas iespējas doties peļņā dzelzceļa būvniecības darbos. Sliežu ceļš pavēra tirdzniecības iespējas visiem apkaimes zemniekiem. No dzelzceļa stacijām tika tansportēts ļoti daudz lauksaimniecības produkcijas, veda pat pienu un olas. Bekons, sviests  tika sūtīts eksportam uz Vāciju un Angliju. Dzelzceļš tā bija asinsrite, kas ienesa aktīvu rosību plašā apkaimē. Lauku jaunatnei pavērās iespēja studēt lielpilsētās, jo parādījās transports, lai tur nokļūtu. Mūsdienu cilvēkam šobrīd varbūt pat grūti aptvert dzelzceļa ietekmes mērogus un nozīmīgumu tolaik. 

Lai kaut nedaudz ieskicētu šīs transporta nozares nozīmīgumu tautsaimniecībā, Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros tika rīkotas aktivitātes arī Ludzas novadā. Liels izaicinājums bija savākt faktaloģisko materiālu, jo pat Latvijas dzelzceļa muzeja fondos bija atrodamas vien dažas fotogrāfijas un staciju atvēršanas/ aizvēršanas gadskaitļi. Pateicoties milzīgai novada bibiotēkas darbinieku, Ludzas muzeja kolektīva, brīvprātīgo uzcītībai un neatlaidībai   tas patiesi izdevās. Sadarbībā ar  Ludzas TIC, novada kultūras iestādēm, Kultūras mantojuma pārvaldi, Autotransporta direkciju, AS “ Pasažieru pārvadājumi” un daudziem atsaucīgākajiem novadniekiem varējām nodrošināt piedzīvojumiem bagātu braucienu vilcienā  Ludzas novada posmā Cirma- Zilupe.

Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšana Ludzā, ar izstādes apskati, teatrāļu uzstāšanos.Vilciena svinīga sagaidīšana ar orķestri un brauciens uz Zilupi. Daudzi dalībnieki atzinās, kas tas bija viņu bērnu pirmais bauciens.  Tālākie ciemiņi bija mērojuši ceļu pat no Ventspils. Ar informatīvām plāksnēm  bijām iezīmējuši vietas –Zvirgzdene, Isnauda, Ozolkalns, kur stacijas šobrīd  ir slēgtas. Pa vagona logu tās labāk saskatīt palīdzēja vilciena palēninātā gaita un svilpiens. Zilupe  sagaidīja ar vietējiem ierasto pierobežas šarmu un sirsnību. Vietējo mājražotāju piedāvājums, vēstures liecību izstāde, kas eksponēta tieši virs dzelzceļa siedēm. Dzelzceļa stacijas vadības pults izpēte, dzelzceļnieku stāsti, robežsargu paraugdemonstrējumi. Bērnus burtiski apbūra jautro šķēršļu josla un vizināšanās zirgu ratos. Kulminācija – Sibīrijas pelmeņu baudīšana improvizētā stacijas āra bufetē. Ar skaļu svilpienu vilciens aicināja doties uz mājām. Aizbraukt, lai atgrieztos kādā no turpmākajiem Ludzas TIC organizētajiem pasākumiem.

 

Sagatavoja:

Ludzas novada tūrisma organizatore Ilga Ivanova

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās