Purva dienas Ludzā – 2020. gada jaunums

Pēdējos gados arvien pieaug cilvēku vēlme atpūsties dabā un izzināt dabu. Arī tūrismā arvien vairāk top jauni piedāvājumi dabas mīļotājiem gan tās iepazīšanai, gan aktīvai atpūtai, gan tās miera un skaistuma baudīšanai. Pirmo reizi Ludzas novadā 23., 24. septembrī tika organizētas Purva dienas ar saukli ”Iepazīsti purvu un mežu, darbojies, pēti un ieraugi!”.

Dažādu vecumu skolēnu grupas devās uz kūdras purvu pierobežā, lai iepazītu šo unikālo biotopu, tā saimniecisko izmantošanu kūdras iegūšanai un dzērveņu audzēšanai. Liels paldies lieliskajam gidam, purva saimniekam Valērijam Kozlovam, kurš aizrautīgi pastāstīja ne vien par purva dzīvi, bet iepazīstināja ar kūdras iegūšanas tehnoloģiju, speciālo tehniku un purva daudzveidīgo bagātību izmantošanas iespējām. Mazākiem bērniem tās bija jaunas zināšanas, bet lielākajiem-arī ierosme profesijas izvēlei.

Mazākajiem bērniem bija lieliska iespēja uzzināt par augiem, kokiem un to vairošanos, darboties meistardarbnīcās saimniecībā Bites pie Ilgas un Jurija Ivanoviem, veidot rudens kompozīcijas un izskrieties brīvā dabā.

Nākamgad plānots Purva dienas organizēt pavasarī un vasarā, paplašinot dienas programmu ar citiem objektiem un atraktīvām nodarbēm. Īpašs paldies Ludzas novada pašvaldībai par atbalstu un transporu Purva dienu pasākuma organizācijā.

Ludzas novadā jau rīt- 26. septembrī pl. 12:00 notiks publisks izglītojošs pasākums, veltīts Gada ģeovietai 2020  Rundēnu Valna dūbe Rundēnu pagastā. Šogad ir izveidota taka 1,8km garumā, ar norādēm uz savdabīgo reljefa formu- Velna bedri no Rundēnu-Lauderu ceļa un pasākumā atklās  stendu ar skaidrojumu par šīs vietas ģeoloģiju un citām dabas vērtībām. Rundēnu Velna dobes kā Latvijas Gada ģeovietas 2020 izvirzīšanu atbalsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Ģeoloģijas nodaļas un Ģeoloģijas muzejs, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Petroglifu centrs un Ludzas novada pašvaldība.

 Arī turpmākajos gados ir iecere turpināt veidot jaunas dabas takas gājējiem un velosuipēdistiem, sakopt un labiekārtot dabas un senvēstures objektus, lai piedāvājums tūristiem un dabas mīļotājiem būtu plašāks un daudzveidīgāks.

Sagatavoja Ludzas TIC

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās