Izgaršo Latgali: 10 vietas, kur iepazīt un pagaršot Latgales kulinārā mantojuma labumus

Latgales reģions ir īpašs ar unikālām dabas ainavām, izkoptām tradīcijām, bagātu un daudzveidīgu kultūru, bet latgaliešu viesmīlība ir Latgales vizītkarte arī ārpus Latvijas robežām. Īsta latgalieša mājas neviens nav pametis ar tukšu vēderu. Ikviens viesis tiks pacienāts ar sātīgām pusdienām, visbiežāk ar kādu no Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem – griušļim, kļockām vai buļbu bļīnim. Pateicoties vietējām delikatesēm, Latgale ir īpaši piemērots galamērķis gardēžiem. Dažādās saimniecībās iespējams nogaršot gan mājas sieru un saldējumu, gan medu un zāļu tējas, pašceptu maizi un linsēklu eļļu, dažādus zivju un gaļas ēdienus, konditorejas izstrādājumus, kā arī piedalīties rudzu maizes cepšanas procesā un baudīt no ogām darinātu mājas vīnu.

Latgales kulinārā mantojuma atpazīstamības zīme – pavāra cepurīte uz gaiši zila fona ar nazi un dakšiņu tās abās pusēs – paradīs ceļu uz veikaliem, kafejnīcām, restorāniem, viesu mājām, atpūtas bāzēm un ražošanas uzņēmumiem, kas sargā un pilnveido vietējā kulinārā mantojuma tradīcijas Latgales reģionā.

Ziemeļlatgales TOP 10 kulinārā mantojuma popularizētāji, kas piedāvā ne tikai novada tradicionālos ēdienus, bet arī kulinārijas “modes” jaunumus:

Brīvdienu māja ‘Zvejnieki’ un krāsnī cepts zandarts
Atpūtas pie Rāznas ezera ‘Ezerkrastos’
Šmakoukas muzejs un tradīcijas Gaigalavā
Latgales speķis un bebra zupa – biedrības ‘Latgolys golds’ meistarstiķi
Restorāns ‘Rozālija’ Rēzeknē
Saimnieku cienasts kafejnīcā ‘Kristīne’
Jaunas prasmes un receptes ‘Ludzas amatnieku centrā’
Latgales pelmeņi kafejnīcā ‘Pīlādzītis’
Viesu mājas ‘Zaļā sala’ gardā līdaka
Vieta, kur iemācīties brūvēt alu – ‘Kolnasāta’

Pats svarīgākais, ka šo ēdienu pagatavošanā tiek izmantoti tikai vietējie, savā reģionā izaudzēti, ekoloģiski tīri produkti.

SVARĪGI! Latgales kulinārā mantojuma ēdienus un ekskursijas vēlams pasūtīt iepriekš.

 

Saimnieku cienasts kafejnīcā ‘Kristīne’

Kafejnīca atrodas pašā Ludzas vēsturiskajā centrā, blakus pilsētas ievērojamākajiem objektiem – pareizticīgo baznīcai, katoļu baznīcai un Livonijas ordeņa pilsdrupām. Blakus atrodas arī tūrisma informācijas centrs. Pēc bijušā tirgus laukuma rekonstrukcijas blakus ir ierīkota bezmaksas stāvvieta un atpūtas zona.

Viesiem te piedāvā pēc iepriekšējas pieteikšanās iepazīt un nobaudīt Latgales kulinārā mantojuma un “firmas” ēdienus. Ēdienkarte latviešu, krievu, angļu, vācu un franču valodās. Plaša salātu, zupu, saldo ēdienu, kā arī cūkgaļas, liellopu, vistas gaļas ēdienu un zivju ēdienu izvēle. Ēdienu pagatavošanā tiek izmantoti galvenokārt pašmāju produkti;

Īpašais piedāvājums: firmas ēdiens “Saimnieka cienasts”

Recepte
Izklapē vistas fileju un cūkgaļas fileju. Starp tām ieliek sieru, kūpinātu gaļu un tomātu, pasāla, pievieno piparus. Apviļā miltos, tad olā, apcep eļļā, nedaudz pasautē.
Pagatavo medus mērci: vienādās daļās samaisa medu ar krējumu, pievieno zaļumus, nedaudz uzsilda.

Apcep sēnes ar sīpoliem. Uz gaļas liek sēnes, pasniedz ar ceptiem kartupeļiem un svaigiem dārzeņiem. Medus mērci pasniedz atsevišķi.

Kontaktinformācija
Adrese: Baznīcas ielā 25, Ludza, Ludzas novads, Latvija
Tālrunis: 26527888, 657 81326,
GPS: 56.5474862, 27.7260597
Kontaktpersona: Oksana Cunska, oksanacunsk[email protected]
www.kafejnicakristine.lv
Darba laiks: P.- C. 10.00 – 21.00; Pk., S. 10.00 – 22.00; Sv. 12.00 – 18.00

 

Jaunas prasmes un receptes ‘Ludzas amatnieku centrā’

Ludzas amatnieku centrs dibināts 2006. gadā ar mērķi saglabāt latgaļu amatu prasmes un tradīcijas. Te vērts doties ekskursijā, ko papildina stāsti par seno Latgali, amatu demonstrēšana ar aktīvu līdzdarbošanos un, protams, neiztikt arī bez cienasta.

Centrā var iegādāties un pasūtīt vietējo amatu meistaru darinātos izstrādājumus: keramiku, audumus, koka izstrādājumus, tautastērpus, kā arī dažādus suvenīrus. Kā arī paši var aktīvi līdzdarboties keramiķa, audējas, drēbnieka un citu seno amatu darbnīcās. Īpaši interesanta ir Latgales kulinārā mantojuma ēdienu un to pagatavošanas skola.

Ludzas amatnieku centrs organizē arī gadatirgus, dažādus ar amatniecību un Latgales tradīcijām saistītus pasākumus. Populārākie – Lielais latgaļu gadatirgus pilskalnā pirms Līgo svētkiem, akcija ceļotājiem “Zalta rūku ceļš”, amatu prasmju skolas, dažādas izstādes. Bet pats galvenais – centrs gaida ciemos visus, kam interesē amatniecība un tautas tradīcijas, kultūra, vēsture un kulinārais mantojums.

Īpašais piedāvājums: Svaigu vai skābētu kāpostu zupa ar jēra gaļu

Recepte
Katlā liek vārīties gaļu ar kauliņiem, pievieno sagrieztus kāpostus. Beigās pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, sāli, piparus, citas garšvielas un vāra, gaļu atdala no kauliem un sagrieztu liek atpakaļ zupā. Pasniedz ar rudzu maizi un krējumu.

Kontaktinformācija
Adrese: Tālavijas iela 27a, Ludza, Ludzas novads, Latvija
Tālrunis: 657 07203, 29467925, 29123749
www.ludzasamatnieki.lv
GPS: 56.548401, 27.727196
Kontaktpersona: Līga Kondrāte, Ēriks Kondrāts, [email protected]
Darba laiks: P.- S. 9.00-17.00;Sv. – pēc iepriekšēja pieteikuma. Latgales kulinārā mantojuma ēdieni – iepriekš pasūtot.