Cimdotā Latvija

Atbalstīsim akciju “Cimdotā Latvija”.
Pavisam mazs laika sprīdis mūs atdala no brīža, kad mūsu zeme Latvija svinēs simtgadi.

Ir radusies skaista ideja valsts svētkos – 18. novembrī ikvienam piedalīties akcijā “Cimdotā Latvija”.

Aicinām būt aktīviem šīs akcijas atbalstītājiem, veidosim rakstaino cimdu galeriju Ludzas Tautas namā Valsts svētkos 18. novembrī.

Cimdi var būt simboliska dāvana Latvijas nozīmīgajā jubilejā gan draugiem un tuviniekiem tie ir silti un praktiski, vienlaikus simboliski un skaisti, jo cimdu rakstos ieadītas senas rakstu zīmes un Latvijas dabas krāsas. Valsts simtā jubileja var būt iemesls pārlūkot pūru, iztaujāt vecmāmiņu vai sameklēt zinošas meistares un cimdu pāri uzadīt pašiem (vēl jau ir laiks, tiem, kas šo lietu pieprot).

Imants Ziedonis kādreiz ir rakstījis: “Latvieši iziet pasaulē ar rakstainiem cimdiem un liek tos tautas kultūras dārgumu krātuvē pie persiešu paklājiem, indiešu un japāņu zīda audumiem, ķīniešu porcelāna un krievu kokgriezumiem…”

Latviešu cimdi ir pārlaicīga vērtība – tie pastarpināti stāsta par Latvijas vēsturi, jo bijuši nepieciešami gan strēlnieku kaujās, gan tālajā Sibīrijā, gan tepat Latvijā, ikdienas darbus darot. Cimdu rakstu un krāsu kombinācijas ir bezgalīgas, tomēr katram Latvijas novadam bijušas savas raksturīgākās krāsas: Kurzemē – balta, pelēka, sarkana un mēļi zila, Latgalē – sarkana, dzeltena, zaļa un balta, Vidzemē – balta, pelēka, gaiši brūna vai zaļa, Zemgalē – zaļā un brūnā toņa variācijas.

Būsim atsaucīgi un rakstainos cimdus atnesīsim uz Tautas namu jau 16. novembrī no plkst. 9.00-17.00 (glabāšanu garantējam), lai varētu veidot cimdu galeriju.

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās