Tūrisma nozares aktualitātes ATR ietvaros

Tūrisma nozare ir viena no dinamiskākajām jomām, kas nemitīgi tiek pakļauta ārējai ietekmei. Aizvadītais gads ir devis lielu triecienu tūrisma un uzņēmējdarbības sfērā, tajā skaitā arī topošā Ludzas novada teritorijā. Ierobežotā vai pilnīgi pārtrauktā tūrisma plūsma atstājusi ilglaicīgas sekas uz tūrisma nozari. Lai arī 2020. gadā Latgalē viesojās tuvu pie viena miljona tūristu, salīdzinot ar 2019. gadu, tas ir kritums par 40%.  Līdz ar to ne tikai uzņēmējiem, bet arī tūrisma jomas profesionāļiem ir jāmeklē veidi, kā droši veicināt tūristu skaita pieaugumu Latgalē un Ludzas novadā.

Ludzas, Kārsavas, Ciblas un Zilupes tūrisma speciālisti arī līdz šim ir strādājuši sadarbībā viens ar otru, jo Latgales apceļotājiem nav tik svarīgi teritoriālie iedalījumi, kā sasniedzami un interesanti galamērķi. Arī šobrīd, kad norit darbs pie jaunveidojamā Ludzas novada plānošanas dokumentu izveides, tūrisma speciālisti strādā kā vienota komanda, piedāvājot savu redzējumu tūrisma jomas attīstībai.

Ņemot vērā situāciju valstī un tūrisma tendences, šis gads tūrismā būs veltīts dabas tēmai un galvenokārt aktivitātēm svaigā gaisā, izzinot topošā Ludzas novada bagātības. Šobrīd tiek aktīvi strādāts pie daudzveidīgu gājēju maršrutu sagatavošanas, kas būtu aktuāli ne tikai ceļotājiem, bet arī vietējiem iedzīvotājiem. Sākot ar aprīļa izskaņu katru mēnesi līdz pat gada beigām tiks organizētas tematiskās dienas, kuru ietvaros varēs izzināt ne tikai dabas vietas zinošu gidu pavadībā, bet arī apmeklēt saimniecības un uzņēmumus, lai atklātu Ludzas novadu atkal no jauna. Viens no svarīgākajiem šī gada mērķiem ir arī starptautiskā velomaršruta Eirovelo 11 Latgales posma marķēšana, kas atvērs vēl vienu stabilu virzienu starptautiskā tūrisma plūsmā cauri jaunizveidotajam Ludzas novadam.  Šobrīd aktīvi norit darbs pie tūrisma materiālu sagatavošanas, kopējās kartes izdošanas un mārketinga aktivitāšu plāna izstrādes, jo šis gads solās būt izaicinājumiem pilns tūrisma jomā.

Laikā kad ir maz iespēju ceļot un apskatīt citas zemes, aicinām pēc iespējas atbalstīt sava novada uzņēmējus, izstaigāt sava novada dabas nostūrus un palepoties ar to, ar ko mēs, Ludzas novada cilvēki, esam bagāti!

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Zagorska
Kārsavas novada tūrisma organizatore

Foto: Diāna Meluškāne

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās