Eiropas kultūras mantojuma dienā atklāj Ludzas pils noslēpumus

 

Ludzas viduslaiku pils pilskalnā ludzāniešus un viesus uz Eiropas kultūras mantojuma dienu aicināja 9. septembrī.

Šoreiz īpaši apmeklēt kultūrvēstures mantojumam veltīto pasākumu bija aicinātas ģimenes ar bērniem, kā arī visi vēstures mīļotāji. Pasākums bija veltīts Ludzas Livonijas ordeņa viduslaiku pils vēstures un ar to saistīto noslēpumu un leģendu izzināšanai.

Ik gadu septembra otrajā nedēļas nogalē, šogad – 9. un 10.  septembrī – Latvijā kultūrvēstures pieminekļos tiek organizētas “Eiropas kultūras mantojuma dienas” ar mērķi iesaistīt sabiedrību pasākumos, kas atklāj kultūras pieminekļu vērtības un padziļina izpratni par vēsturisko procesu attīstību un norisi konkrētā vietā, saistot to ar visu Latvijas teritoriju, kā arī par kopējo Eiropas mantojuma vērtību.  Pasākuma laikā tiek pievērsta apmeklētāju uzmanība savas dzīvesvietas un konkrētā kultūrvēstures pieminekļa  vērtību saglabāšanas jautājumiem – aizsardzībai, restaurācijai, pareizai mūsdienu izmantošana, ali savu stāstu tas var turpināt ari bērnu bērniem.

Šogad tika izcelts Latvijas viduslaiku piļu kultūrvēsturiskais mantojums. Ludzas pils pašā pilsētas centrā, ko būvējis Livonijas ordenis 14.gs. Vannemara de Bruggenoje vadībā kā pēdējo ordeņa īpašumu cietoksni, ir viens no izteiksmīgākajiem vēstures lieciniekiem Latgalē, kura rašanās un pastāvēšanas noslēpumus vēsturnieki  šķetina joprojām.

Lai varētu ierakstīt Ludzas vēstures lappusēs jaunas atziņas, pasākumā pils kalnā par  šīs vasaras arheologu atklājumiem Ludzas pilskalnā stāstīja  arheologs Uldis Kalējs, par pils vēstures izzināšanas gaitu – Ludzas novada TIC Līga Kondrāte. Ludzas novada TIC speciāliste Anita Mortuzāne interesentiem rādīja pili virtuālajā realitātē, kāda tā varēja izskatīties viduslaikos.

Savukārt salona “Pelnrušķītes sapnis” īpašniece Ruta Zviedre aicināja bērnus uz noslēpumaino piedzīvojumu ekskursiju “Lūcijas nakts pasakas”. Tā ir aizraujoša pastaiga uz Ludzas pils kalnu ar pārģērbšanos. Bērni varēja iejusties kāda viduslaiku pils iemītnieka tēlā, uzzināt daudzās ar Ludzas pils princesi Lūciju un ezeriem saistītos nostāstus, izkustēties, kā arī atklāt pils noslēpumus.

“Lūcijas nakts pasakas” ir jaunums gan ludzāniešiem, gan pilsētas viesiem. Ekskursija īpaši interesanta būs skolu grupām, ģimenēm ar bērniem un arī pieaugušajiem. Pieteikties ekskursijai var salonā “Pelnrušķītes sapnis”, zvanot pa tālr. 28622571 (Rutai), vai Ludzas novada Tūrisma informācijas centrā (tālr. 65707203).

Pēc Ludzas novada TIC vadītājas Līgas Kondrātes sniegtās informācijas

sagatavoja Svetlana Rimša

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās