Purva diena pagājusi, gaidām nākošās Tematiskās dienas Ludzas novadā!

22.maijā Ludzas, Ciblas, Zilupes un Kārsavas tūrisma speciālisti aicināja iepazīt purvus kopā ar purvu speciālistiem. Visiem dalībniekiem Purvu diena ļoti patika un izskanēja aicinājums to atkārtot rudenī. Purvs ir nezināma un brīnumaina pasaule, kas savaldzināja ikvienu zinātkāro. Pašā pierobežā dabas biotopu speciāliste Renāte Kaupuža veda aizrautīgā pārgājienā uz Klešniku purvu, rādīja un stāstīja par purva augiem, kokiem un tā veidošanos. Skaistākais skats bija ziedošā spilvu pļava pie Peiteļa ezera. Savukārt Kristaps Kiziks no “Purvu bridējiem“ deva iespēju izbaudīt gājienu ar purva kurpēm, pārvarot atklātas ūdens lāmas un vietas, ko tāpat vien purvā nekad neieraudzīsi. Jāsaka, ka tas bija lielisks gājiens ar neaizmirstamiem iespaidiem par spīti lietusgāzei ceļā.  Līdumnieku rokdarbnieces bagātināja dienu ar skaistiem roku darbiem purva krāsās. Neaizmirstamus iespaidus sniedza arī Purva dienas aktivitātes saimniecībā Bites pie Zilupes, kur dažādas izzinošas darbošanās ieveda gan purvu, gan Ziedoņa atziņu pasaulē. Katrā ziņā ir doma pieņemt daudzos priekšlikumus Purva dienu aktivitātes atkārtot rudenī ogu laikā.

  1. jūnijā Pļavas dienā dosimies baudīt ziedus un augus pļavās! Katram ir iespēja izvēlēties sev tīkamāko vietu un aktivitāti: Ar Renāti Kaupužu savvaļas dzīvnieku audzēšanas saimniecībā Ošumājas Gadžiuņos būs atkal lieliska iespēja iepazīt dažādus pļavu biotopus un augus, ar konkursiem. Salnavā zāļu tēju meistarklase kopā ar tēju zinātāju Annu Danču. Utičevā, Lemešmājās pļavas ziedu un meža augu dekoru izgatavošanas darbnīca kopā ar Irēnu Lipsku. Līdumnieku biedrības namā zāļu tepiķu darbnīca, pirtsslotu un adītu pirts švammīšu iegāde. Grāmatu izstāde par ārstnieciskām tējām un karstas zāļu tējas ar medu. Savukārt no pirtnieces Ingūnas Raudas Mērdzenes Rūzoros uzzināsim, kuri augi vislabāk der pirtij un veselības uzlabošanai. Visneaizmirstamākos iespaidus noteikti iegūsiet, plkst. 22:00 dodoties uz Zilupes pusi, kur Grebļakalnā Meikšānos notiks Tauriņu nakts pasākums ar   tauriņu vērošanu un gaismošanu Dabas aizsardzības pārvaldes speciālista, entomologa Gunta Akmentiņa vadībā, un nakts pārgājienu pretī rītausmai (nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās un pase vai ID karte, kā arī pieteikta caurlaide pierobežas joslas apmeklējumam). Ciemošanās un cienāšanās z/s “Purvmaļi” zemeņu laukos būs gards dienas noslēgums.

Jāatceras, ka visiem pasākumiem noteikti jāpiesakās iepriekš Ludzas TIC ([email protected])!

Programmu Pļavas dienai un visām citām Tematiskajām dienā  atradīsi www.visitludza.lv !

Kopumā mums priekšā vēl 8 pasākumu piedāvājumi, kuros būs gan pārgājieni dabā ar dabas speciālistiem, gan izbraucieni un piedzīvojumi ar vēstures un dabas  cienītājiem, uzņēmumu apmeklējumi, izglītojošas programmas, stāsti un darbošanās, mājražotāju cienasti, sacensības un konkursi, skaisti skati, smaržas un skaņu un garšu orķestris romantikas cienītājiem.

26.06. Pļavas diena;

18.07. Ūdeņu diena;

13.-14. 08. Saimes galda diena;

18.09. Dzelzceļa diena Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros;

25.09. Meža diena;

16.10. Zemes diena;

13.11. Spēka diena;

11.12. Zvaigžņu diena.

Apmeklējot tematiskās dienas, aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

 

Informāciju sagatavoja:
Ludzas novada TIC
[email protected]
www.visitludza.lv

 

Foto: Kristaps Kiziks, purvubrideji.lv

Anita Mortuzāne, Ludzas novada TIC

 

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās