Ludzas novadā iekārtota Filandmuižas Zilā akmens dabas taka

Rudens aicina mūs doties dabā baudīt gleznainās Ludzas novada ainavas un dabas bagātības. Ludzas novadā līdz šim jau ir izveidoti 15 īsāki un garāki maršruti (1,3-29 km) gājējiem. Tuvākajā laikā piedāvāsim vēl divus.

Šajā nedēļā tika sperts nozīmīgs solis Filandmuižas Zilā akmens dabas takas labiekārtošanā. Ludzas TIC pārstāvji kopā ar A/s “Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāju Daini Rudzīti apsekoja dabas taku. Apsekošanas gaitā dabas taka tika atbrīvota no nokritušajiem kokiem un zariem, kā arī nomarķēta ar dzeltenas krāsas marķējumu. No kritušajiem kokiem tika izveidoti 3 vienkārša tipa soliņi, lai takas apmeklētājiem būtu iespēja atpūsties un nobaudīt līdzņemto tēju un našķus.

Kopējais takas garums vienā virzienā ir 1,3 km un tā ved pa skaistu un reljefainu vidieni. Tuvākajā nākotnē takas sākumā ir plānots uzstādīt informatīvo planšeti ar informāciju par taku un dižakmeni, kā arī tuvējās apkārtnes objektiem. Savukārt otru planšeti plānots uzstādīt pie paša Filandmuižas Zilā akmens, atklājot tā dabas nozīmi. Šis dižakmens izceļas ar savu īpatnējo zilgano nokrāsu. Apkārtnē, kur bija daudzi Ludzas igauņu ciemi un, kura ir ainaviski skaista sava kalnainā reljefa dēļ, ceļš no Niriniem uz Filandmuižu gāja garām akmenim. Dzirdēti daudzu vietējo iedzīvotāju stāsti par atpūtu pie šī dižakmens. Tuvākajā nākotnē veidosim vairākus papildus pastaigu variantus šai takai un ļoti ceram uz veiksmīgu sadarbību ar zemju īpašniekiem.

Kā jau iepriekš tika ziņots, aizvadītajā ziemā Valsts mežu apsaimniekotāja AS “Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona plānotājs Aivars Paulins, veicot darba pienākumus Ludzas novada Pildas pagastā, atklājis līdz šim vēl nemanītu dižakmeni. Atrastā akmens virszemes tilpums ir aptuveni 11 kvadrātmetri, kas atbilst dižakmens kritērijiem un ir aizsargājams dabas piemineklis. Aicinām dabas objekta apmeklētājus saudzēt dabas vērtības un neatstāt aiz sevis atkritumus.

Filandmuižas dabas takas maršrutu, kā arī citus aktīvās atpūtas maršrutus var atrast Ludzas TIC vietnē www.visitludza.lv izveidotajā kartē.

Informāciju sagatavoja: Inga Zagorska

 

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās