Latgale pārstāvēta starptautiskā tūrisma izstādē Stokholmā

Laikā no 18. līdz 20. oktobrim Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā norisinājās starptautiskā tūrisma izstāde “Seniormässan Stockholm 2016”, kas orientēta uz to, lai apkopotu piedāvājumus interesentiem, kas jau ir sasnieguši pensijas vecumu, bet vēl joprojām ir pietiekami aktīvi un dzīvespriecīgi, lai izbaudītu ceļošanu. Sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu izstādē pirmo reizi piedalījās Latgales tūrisma asociācija “Ezerzeme”, tās biedra Rēzeknes tūrisma attīstības centra speciālistes Elīnas Pastares personā, kas iepazīstināja ar Latgales reģiona tūrisma piedāvājumu, uzverot tās kvalitātes, kas īpaši svarīgas konkrētai mērķauditorijai.

Jāsaka, ka šāda veida izstādes Zviedrijā norisinās regulāri, un “Seniormässan Stockholm” katru gadu apkopo informāciju par dažāda veida tūrisma veidiem, ko piedāvā gan individuālajiem ceļotgribētājiem, gan nozares speciālistiem un tūroperatoriem. Senioru izstāde Stokholmā notika 22. reizi, šajā rudenī tā pulcināja par 12 % vairāk apmeklētāju nekā gadu iepriekš. Tūrisma departamenta organizētajā Latvijas stendā strādāja arī Jūrmalas, Tukuma tūrisma un medicīnas klīniku alianses “Baltic Care” speciālisti. Ar savu atsevišķu stendu izstādē jau vairākus gadus piedalās Liepājas reģionālais tūrisma informācijas birojs, jo vēju pilsētā zviedru seniori ir bieži tūristi.
Senioru tūrisms vēl joprojām ir nozīmīgs segments ceļojumu biznesā, un sakarā ar to, ka vidējais Eiropas iedzīvotājs gadu skaita ziņā kļūst vecāks, arvien biežāk tūrisma pakalpojumu sniedzējiem nākas pielāgoties šīs mērķauditorijas prasībām. Nav noslēpums, ka Latviju, kā arī Latgali visvairāk apmeklē seniori no Rietumeiropas valstīm un Skandināvijas, tāpēc ir svarīgi izprast šīs ceļotāju grupas vēlmes un īpašās prasības, veidojot pievilcīgus piedāvājumus mūsu galamērķī.
Jau aizvadītās izstādes norise un teicamā apmeklētība vēlreiz pierāda, ka seniori, īpaši no Ziemeļvalstīm ir pateicīga publika, kas ir ieinteresēta, kā arī materiāli spējīga doties izvērstos ceļojumos pa Baltijas valstīm, tai skaitā Latviju, iekļaujot arī Latgali kā vienu no saviem intereses apgabaliem. Apmeklētāji augsti novērtēja kvalitatīvas kultūras baudīšanas iespējas, ko piedāvā salīdzinoši nesen atklātie kultūras objekti, piemēram, Latgales vēstniecība GORS un Marko Rotko muzejs, kā arī iespēju izbaudīt svaigu gaisu, tīru vidi un veselīgu, gardu vietējo ēdienu. Salīdzinot ar citiem Latvijas novadiem, tika izcelta arī vēsturiski izveidojusies Latgales kultūras dažādība, ko nereti paši novērojam tepat reģionā – redzam, kā vienuviet saplūst un organiski eksistē dažādas valodas, kultūras un reliģijas.
Komunicējot ar ceļojumu organizētājiem, Latgale tika novērtēta kā interesanta un ērta pieturvieta garākām Baltijas un Eiropas tūrēm, kuru ietvaros organizētas tūristu grupas apmeklē vairāk kā vienu valsti. To ir patīkami dzirdēt, īpaši uzslavas par skaisto dabu un jaunākajiem tūrisma objektiem. Tomēr jāsaka, ka šajā sakarā jāizdara ne vien pozitīvi secinājumi, bet arī jāspēj konstruktīvi izvērtēt, kāpēc pārsvarā vilinām ārvalstu tūristus kā viena no pieturvietām, nespējot sniegt piedāvājumu, kas liktu ceļotājiem uzkavēties ilgāk. Senioru mērķauditorijas gadījumā tie varētu būt SPA kompleksi vai rekreatīvās medicīnas centri, daudzveidīgs un plašs kvalitatīvu piedāvājumu komplekss, kas spētu padarīt ārvalstu tūrista apmešanās laiku daudz garāku.
Noslēgumā jāsecina, ka dalība starptautiskajā izstādē “Seniormässan Stockholm 2016” bija vērtīga un radīja priekšstatu par senioru svarīgākajām vēlmēm un prasībām, ko turpmāk iespējams izmantot uzrunājot šīs mērķauditorijas potenciālos ceļotājus. Lai arī Skandināvu tūristiem reizēm ir grūti atšķirt Latgali kā atsevišķu tūrisma galamērķi, ir svarīgi pozicionēt tūrisma piedāvājumu ne vien Latvijas, bet arī Baltijas kontekstā, uzsverot reģionam piemītošo specifiku, nokļūšanas iespējas un īpašus piedāvājumus konkrētām vecuma grupām.
Gaidīsim zviedru tūristus Latgalē!

Informāciju sagatavoja:
Elīna Pastare
Tūrisma informācijas konsultante
Rēzeknes Tūrisma attīstības centrs

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās