Ludzas pusē atklāj jaunu Latgales dižakmeni

Valsts mežu apsaimniekotāja AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Ziemeļlatgales reģiona plānotājs Aivars Paulins, veicot darba pienākumus Ludzas novada Pildas pagastā, atklājis līdz šim vēl nemanītu dižakmeni, informē LVM.

“Pavisam nejauši pamanīju kokos noslēpušos lielu akmeni. Sākumā akmeni noturēju par zemes uzbērumu, taču pieejot tam tuvāk, biezais sūnu apaugums lika mainīt domas. Zem sūnām izrādījās guļam liels akmens,” par reto atradumu stāsta plānotājs Aivars Paulins.

Plānotājs sazinājās ar LVM vides plānošanas speciālisti, lai vēlreiz kopīgi apsekotu neparasto atradumu un veiktu akmens precīzu uzmērīšanu. Atrastā akmens virszemes tilpums ir aptuveni 11 kvadrātmetri, kas atbilst dižakmens kritērijiem un ir aizsargājams dabas piemineklis.
Dižakmens līdz šim nebija reģistrēts dabas datu pārvaldības sistēmā “Ozols” un tam vēl nav dots nosaukums. Sistēmā “Ozols” ir apkopota informācija par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, mikroliegumiem, īpaši aizsargājamām sugām un biotopiem, apsaimniekošanas pasākumiem, tūrisma infrastruktūru īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, bioloģiskās daudzveidības monitoringa dati un citi dati, kas aktuāli dabas aizsardzības jomā.

Latgales Reģionālās televīzijas sižets: 

Vairāk informācijas par Latvijas dižakmeņiem.

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās