Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros varēs apmeklēt Ludzas Lielo sinagogu

Katru gadu Latvijā norisinās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru laikā interesentiem ir iespēja iepazīt vēsturiski ievērojamo mantojumu. 2019.gadā Eiropas Kultūras mantojuma dienu tēma ir “Restaurācija”. Tā izvēlēta ar mērķi, lai pievērstu lielāku uzmanību restaurācijas nozares un profesijas attīstības nākotnes izaicinājumiem, stiprinātu profesionalitāti, aicinātu uz dialogu ar plašu sabiedrību, veicinātu autentiskuma izpratni, oriģinālas, vēsturiskas substances informatīvās un sajūtu radošās nozīmes novērtēšanu un cienīšanu. Mantojuma dienu pasākumi norisināsies 2019. gada 12.‑15. septembrī. Pasākumu programma ietvers aktivitātes visā Latvijā, atverot objektus un rīkojot izzinošus pasākumus dažādos kultūrvēsturiski nozīmīgos objektos.

Ludzā Eiropas Kultūras mantojumu dienu laikā tiks piedāvāta iespēja bez maksas apmeklēt Ludzas Lielo sinagogu. Apmeklētāji varēs iepazīties ar foto izstādi ”Ludzas Lielā sinagoga pirms un pēc restaurācijas”, kā arī piedalīties ekskursijās, veltītās sinagogas vēsturei un restaurācijai: Ludzas Lielā sinagoga ir vecākā sinagoga ne vien Latvijā, bet arī Baltijā un iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Sinagogas ēka ir novērtēta Latvijas mērogā un konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva” ir ieguvusi Latvijas labākās restaurētās ēkas 2016.gadā balvu.

Pasākuma ietvaros apmeklētāji varēs arī izmēģināt jauno piedāvājumu – iespiest savu vārdu ivritā.

Ludzas Lielo sinagogu bez maksas varēs apmeklēt 13. septembrī no plkst. 13.00 – 17.00, 14. septembrī no plkst. 10.00 – 17.00, 15. septembrī no plkst. 10.00 – 14.00.

Eksursijas tiek organizētas pēc iepriekšējā pieteikuma. Pieteikties pa tālruni 65723931.

Foto: S.Rimša

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās