Latgale pārstāvēta starptautiskajā tūrisma izstādē Berlīnē

No 8. līdz 12. martam Vācijas galvaspilsētā norisinājās ikgadējā starptautiskā tūrisma izstāde “ITB Berlin 2017”, kas tiek uzskatīta par vienu no lielākajām tūrisma nozares profesionāļu pulcēšanās vietām pasaulē. Šogad visas 26 Berlīnes izstāžu halles bija pilnībā aizpildītas, un tajās strādāja ap 10 tūkstošiem dalībnieku, pārstāvot 184 valstis un reģionus. Līdzās tūrisma aģentūrām, rezervāciju sistēmu izstrādātājiem, aviokompānijām, viesnīcām un citiem uzņēmumiem, kas saistīti ar ceļošanu, izstādē tika pārstāvēti arī konkrēti reģioni un valstis. Šogad izstādi apmeklēja vairāk nekā 120 000 cilvēku, kas parāda pasākuma aktualitāti un nepieciešamību.

Izstādē “ITB Berlin 2017” Latvija tika pārstāvēta ar atsevišķu stendu, kurā strādāja speciālisti no Rīgas tūrisma attīstības biroja, Jūrmalas pilsētas domes, Liepājas pilsētas pašvaldības, Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrības, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, Zemgales tūrisma asociācijas, Kurzemes tūrisma asociācijas, Vidzemes tūrisma asociācijas un Latvijas Kempingu asociācijas, tai skaitā Latgales tūrisma asociācijas “Ezerzeme”, kas izstādes dalībniekus un apmeklētājus iepazīstināja ar vietējo tūrisma piedāvājumu un galamērķiem.

Pirmās izstādes dienas bija veltītas profesionāļu savstarpējo kontaktu dibināšanai, tāpēc pastiprināti tika strādāts ar tūrisma aģentūrām, kas, pateicoties jaunajām tendencēm cilvēku ceļošanas paradumos, kā arī bažām par drošības jautājumiem, ir jaunu un neatklātu ceļojumu galamērķu meklējumos. Jāatzīst, ka daļa tūroperatoru izvirzīja prasības pēc augsti sakārtotas infrastruktūras, luksus klases SPA viesnīcām un plašām urbānās izklaides iespējām (iepirkšanās, muzeji), ko Latgale pagaidām pilnā mērā piedāvāt nevar. Tomēr arvien vairāk cilvēki novērtē autentisku vidi, neskartu dabu un tradicionālas vērtības, un konkrēti šī mērķauditorija īpaši novērtēja Latgales neskartās ainavas un dabu, kulināra mantojuma tīkla piedāvājumu, kā arī saglabātās tradicionālās kultūras un amatniecības tradīcijas.

Nedēļas nogalē izstāde bija pieejama arī individuāliem interesentiem, kas pārsvarā bija vācieši, un tā viennozīmīgi ir viena no nozīmīgākajām internacionālajām mērķauditorijām, kas patērē Latvijas tūrisma produktus. Interesenti bija ļoti dažādi – gan seniori, gan ģimenes ar bērniem, kā arī jaunieši. Darbs izstādē vēlreiz pierādīja, ka ceļotāji no Vācijas ir disciplinēti un prasīgi, tāpēc, arī turpmāk ir jāstrādā pie produktu un pakalpojumu kvalitātes celšanas, kas tika norādīta kā viena no problēmām no tūristiem, kuri ir bijuši Latgalē jau iepriekš. Visvairāk jautājumi tikai uzdoti par svarīgākajiem apskates objektiem visā Latgalē, transportu un ceļiem, velo maršrutiem un dabas tūrismu. Zīmīgi, ka visbiežāk tikai uzdots jautājums nevis “Ko apskatīt Latgalē?”, bet gan “Ko darīt Latgalē?” – ar uzsvaru uz aktīvu līdzdarbošanos. Tāpēc ievērojami daudz tika runāts par aktīvās atpūtas iespējām, kā arī amatnieku piedāvātajām meistarklasēm un paraugdemonstrējumiem.

Atliek secināt, ka Latgales tūrisma asociācijas dalība “ITB Berlin” izstādē ir ļoti vērtīga, ne vien reģiona tūrisma piedāvājuma popularizēšanas dēļ, bet arī lai spētu ieraudzīt reģionu visas pasaules kontekstā, saprotot, ka mums ir ar ko lepoties. Mums ir lietas, kas ir baudāmas tikai Latgalē, tikai jāmāk tās apzināties, pareizi izcelt un piedāvāt citiem!

Latgale pārstāvēta starptautiskajā tūrisma izstādē Berlīnē

 

Informāciju sagatavoja

Elīna Pastare
Rēzeknes Tūrisma attīstības centra
Tūrisma informācijas konsultante

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās