Ludzā – Pelnrušķītes sapnis

21.maija pēcpusdienā Ludzā lielajā angārā 1. Maija ielā 14 uz iepazīšanās pasākumu salonā   “Pelnrušķītes sapnis” ludzāniešus aicina tā veidotāji  – Zviedru ģimene.

Kādas brīnumainas pārvērtības ir piedzīvojusi lielā telpa, kur līdz šim bija izvietojušies lietoto apģērbu veikali? Kā romantiskais nosaukums “Pelnrušķītes sapnis” atklāj projekta būtību?

Par to iztaujājam Rutu Zviedri – idejas autori, vadītāju un darītāju vienā personā.

Kādus pakalpojumus piedāvās “Pelnrušķītes sapnis”?

Esam iekārtojuši šai lielajā platībā vairākas nelielas atsevišķas telpas – katru ar savu interjeru: te ir stilizēts senlaicīgs atpūtas stūrītis, kāds tas varētu būt muižā, ir dāmas buduārs, ir rotaļu istaba, ir interaktīva troļļu māja bērniem, ir istaba, kas iekārtota kantri stilā, sena fotodarbnīca, izstāžu telpa, kur nākotnē plānojam eksponēt interesantas ludzāniešu sakrātās kolekcijas. Atsevišķa nodaļa ir atvēlēta visdažādāko manis gatavoto tērpu kolekcijai.

Visvienkāršākais pakalpojums ir iespēja pašiem nofotografēties kādā no šiem interjeriem, izmantojot arī pieejamos aksesuārus.

Var sagādāt sev interesantu fotosesiju, pārģērbjoties kādā no kolekcijas tērpiem, piemēram, senlaicīgā aristokrātes kleitā, karnevāla maskā vai iejūtoties kādā citā tēlā. Tas jau ir nedaudz dārgāks pakalpojums.

Tērpus varēs arī iznomāt. Pēc pieteikuma atvedīsim kādu tērpu kolekciju uz jūsu pasākumu, piemērām uzņēmuma darbinieku saiešanu, kāzu izklaides daļu un tamlīdzīgi.

Ieceru ir daudz: plānojam uzņemt kāziniekus, tūristus, katrā gadījumā sagatavojot savu programmu. Piedāvāsim linu tērpus ar etnogrāfiskiem elementiem Jāņu svinēšanai.

Ludzā nekas līdzīgs nav bijis. Kā Tev radās tāda ideja?

Pirms pieciem gadiem uzšuvu pirmos senlaicīgos tērpus Isnaudas deju kolektīvam. Gatavoju arī parūkas, aksesuārus. Izveidojās deju grupa “Pērle” ar īpašu repertuāru. Kolekciju papildināju. Tērpi krājās un tika “izvesti tautās” retu reizi

Saskāros ar to, ka Ludzā ļoti grūti dabūt karnevāla maskas. Daudzi lūdz tādas uzšūt. Maska ir vajadzīga īsam laikam – visbiežāk, vienam vakaram.  Izdevīgāk tās nevis pirkt, bet iznomāt. Mūsu novadā tērpu nomu neviens nepiedāvāja. Tāpēc arī radās “Pelnrušķītes sapnis”.

Man patīk izdomāt, šūt, izšūt, veidot, kombinēt… Šis projekts ir iespēja visu realizēt dzīvē, lai tas nebūtu tikai hobijs, bet arī darbs.

Vienai tas nebūtu pa spēkam. Var redzēt, ka darbā iesaistīta visa ģimene.

Tā ir.  Strādājam visi. Vīrs Andris pēc darba gatavo vai atjauno interjera priekšmetus. Vecās mantas ceļam no bēniņiem un klētīm un dodam tām jaunu dzīvi. Piemēram, izstāžu telpā vitrīnas tapušas no galda atvilktnēm, bet to nevar pat iedomāties. Dēls Kristers savukārt novērtē, kas bērnu spēļu istabā būs interesants un kas ne tik ļoti. Ikdienas darbos strādājam kopā ar māsu (Ilonu Seļužicku). Tāds projekts ir pa spēkam tikai strādājot kopā.

Tev piemīt milzu darbaspējas, bet ar to vien nepietiek. Jābūt arī talantam. Šķiet, ka visi darbiņi Tev šķiras viegli.

Pamatprofesija man ir pedagoģija. Savulaik esmu mācījusies Mākslas vidusskolā. Esmu beigusi frizieru, floristu kursus, daudz mācījusies pati. Daru to, kas man patīk.

Kas ir projekta atbalstītāji?

Protams, atspērienam ir vajadzīgas finanses, konsultācijas, kā sakārtot dokumentāciju. Es piedalījos Ludzas novada pašvaldības rīkotajā konkursā “Esi uzņēmējs Ludzas novadā 2016”. Tika īstenots projekts konkursa ietvaros, tika veikti labiekārtošanas darbi pilnā apjomā.

Vērtējot papildus attīstības, iespējas pieteicos uzņemšanai Rēzeknes biznesa inkubatorā, kur pēc projekta izskatīšanas arī tiku uzņemta.

Lai Pelnrušķītes sapnis piepildās! Lai Ludzā ir vēl viena interesanta vieta, kur iegriezties, lai tūrisma objektu saraksts papildinās!

21.maija atklāšanas pasākums sāksies plkst.16:00. Programmā – tērpu modes skate, ekskursija pa salonu. Nāciet! Tas jums būs atklājums

Tūrisma sezonas atklāšanas velobrauciens Ciblā

5. maijā Ludzas novada tūrisma centrs aicina uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas velobraucienu pa marķētu velomaršrutu Nr. 792 “Cibla un apkārtne”. 22 km garais velomaršruts izved cauri Ciblas un Felicianovas ciemiem,

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās