Izskanēja starptautiskais kultūrvēstures festivāls “Sābri”

Izskanēja starptautiskais kultūrvēstures festivāls “Sābri”

22.jūnijā Ludzas pilskalnā notika liels starptautiska mēroga pasākums – kultūrvēstures festivāls “Sābri”, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas amatnieki, mājražotāji un kulinārā mantojuma tīkla dalībnieki.

Pirmie dalībnieki no Baltkrievijas Ludzas pilsētā ieradās jau piektdien, 21. jūnija vakarā. Viesiem tika piedāvātas vakariņas Latgaļu kukņā, kā arī bija iespēja izbaudīt braucienu ar plostu pa Mazo Ludzas ezeru.

Sestdien jau no plkst. 7 rītā Ludzas pilskalnā bija manāma rosība, kad pasākuma dalībnieki sāka ierīkot savas darba vietas. Ieradās arī pasākuma dalībnieki no Latvijas un Lietuvas.

Svinīgā festivāla atklāšana notika plkst. 11.00, kad Ludzas novada domes priekšsēdētājs E.Mekšs, priekšsēdētāja vietniece J.Kušča un pasākuma organizatori uzrunāja klātesošos dalībniekus, ciemiņus un apmeklētājus, sveicot tos Ludzas pilsētā.

Visas dienas garumā latviešu, lietuviešu un baltkrievu amatnieki un kulinārie meistari demonstrēja savu meistarību un cienāja ar sava reģiona kulinārā mantojuma ēdieniem. Festivāla apmeklētāji priecājās par ārzemju un pašmāju ciemiņu darinājumiem, amatu prasmju demonstrācijām, dabas skolu ar vainagu pīšanu, dažādām spēlēm un sacensībām. Visa pasākuma garumā skanēja mūsu tautiešu un kaimiņu dziedātāju skaņās dziesmas, tika izdejotas dažādas dejas un, protams, tika izgaršoti gardie kulinārā mantojuma ēdieni un dzērieni, ko turpat uz vietas gatavoja un ļāva degustēt saimnieki. Pasākuma laikā notika tautu tērpu parāde, kurā tika izrādīti nupat projekta BELLA CULTURE ietvaros izgatavotie etnogrāfiskie un arheoloģiskie tērpi. Savus tautu tērpus parādīja un par tiem izstāstīja arī pasākuma dalībnieki no Lietuvas un Baltkrievijas.

Bērni varēja izspēlēt dažādas spēles un pavizināties zirga mugurā. Kā arī tika piedāvātas dažādas atrakcijas. Lielu interesi izraisīja iespēja izmēģināt roku loka šaušanā.

Pasākums notika Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam finansētā projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros. Projekta mērķis ir attīstīt un saglabāt reģionālo kulināro mantojumu un arodu prasmju tradīcijas.

Projektu finansē Eiropas Savienība. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Ludzas novada pašvaldība, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās