Notika Ludzas igauņu ābeces atvēršanas svētki

Sestdien 26.septembrī Ludzas Tautas nama zālē notika Ludzas igauņu ābeces atvēršanas svētki. “Lutsi kiele lementar jeb Ludzas igauņu ābece” ir valodnieka, doktora Ulda Baloža daudzu gadu pētniecības darba rezultāts.  Ludzas igauņu ābeces izdošanu atbalstīja  Valsts Kultūrkapitāla fonds, projekta vadītāja Ludzas galvenās bibliotēkas direktore Inta Kušnere un Ludzas novada pašvaldība.

      Skaistā grāmata stāsta ne vien par Ludzas igauņu kopienu, tās vēsturi, izplatību un valodu, bet arī ir lielisks līdzeklis zudušās valodas mācībstundām, bez tam papildināts ar bagātīgu vizuālo materiālu un kartēm. Senās igauņu kopienas leivi un krasni dzīvojušas pie Alūksnes un Ostrovas, taču Luci bijusi teritoriāli lielākā, daudzskaitlīgākā  no tām ar savu senās dienvidigauņu valodas dialektu un tās valodas pēdējais runātājs miris vien nedaudzus gadus atpakaļ. Par luciem jau ir izdota Hannes Korjus grāmata “Ludzas igauņi” un divi Ludzas igauņu pasaku krājumi, taču šī Ulda Baloža grāmata būs lielisks palīgs visiem Ludzas igauņu pēctečiem iemācīties kaut nedaudzus vārdus vai teicienus, stāstiņus savu senču valodā, neļaujot šai kultūrai un valodai izzust bez pēdām. Tāpat tā ir labs palīgs Ludzas vēstures un kultūrvides pētīšanai. Šis pētniecības darbs ir bijis laba motivācija ludzāniešiem vairāk papētīt savas saknes un lepoties ar tām. Un tā ir radusies Marikas Čerņavskas veidotā teātra izrāde “Pikk, pikk jutus” (Garš, garš stāsts) pēc lucu pasakas motīviem “Riti, riti kamolīti!”, guvusi plašu atsaucību sabiedrībā, Ulda Baloža vectēva Jura Soikāna vārdā nosauktā Mākslas skola Sandras Vorkales vadībā ir izveidojusi pasaku kalendāru un bērnu zīmējumu bilžu ābeci- izstādi, Ciblas folkloras kopas “Ilžas” iedziedāts Dziesmu disks un padomā ir vēl  jauni projekti.

         Jāsaka , ka jau vairākus gadus ir vērojama ari igauņu interese par Ludzas igauņiem un šobrīd tiek veidota ari Ludzas igauņu ekspozīcija Ludzas Novadpētniecības muzejā. Jau nākamajā tūrisma sezonā varēsim piedāvāt tūristiem no Igaunijas un visiem interesentiem ekspozīciju, kurā būs ne vien informācija par Ludzas igauņu kopienu, bet varēs ari dzirdēt autentisko lucu valodu stāstā, ko laipni piedāvā Igauņu valodas institūta un Tartu Universitātes zinātnieki, lucu dziesmas, ko iedziedājusi Ciblas  folkloras kopa “Ilžas”, video par luciem, ko veidojis Igaunijas Nacionālā muzeja pētnieks Indreks Jētss , kā ari iemācīties kādus vārdus Ludzas igauņu valodā, apskatīt visas par Ludzas igauņiem sarakstītās grāmatas.  Ekspozīcija būs interesanta ari latviešiem, apzinot Latvijas kultūrvides  bagātības. Lai valodas un līdz ar to tautas identitāte neizzustu, tā jākopj, jārunā ikdienā, tāpēc esam īpaši priecīgi par Ludzas igauņu valodai doto jauno iespēju tik turpinātai, līdzās latgaliešu, līvu, krīviņu valodām un tradīcijām.

Aicinām to iepazīt!

Sagatavoja Ludzas novada TIC

 

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās