Ludzas novada TIC piedalījās V Latvijas tūrisma gadatirgū Preiļos

Plaši un atraktīvi aizvadīts V Latvijas Tūrisma informācijas un pavasara gadatirgus Preiļos.

28.aprīlī vairāk kā 50 tūrisma informācijas sniedzēji no visiem Latvijas reģioniem, kā arī sešu Lietuvas pašvaldību pārstāvji piedalījās V Latvijas Tūrisma informācijas tirgū Preiļos.
Pasākuma mērķis bija sniegt informāciju par atpūtas iespējām Latvijā un kaimiņu pašvaldībām Lietuvā – šogad Preiļos, jo pagājušajā gadā Pļaviņās izlozes ceļā tieši Preiļu novads ieguva iespēju rīkot šo lielo pasākumu.
Katrs novads bija parūpējies, kā efektīvāk piesaistīt apmeklētāju uzmanību. Lielvārdes novada stendā ikviens varēja izcept savu kliņģerīti, Pļaviņu novads bija atvedis raibu raibos trušus un bērni nespēja vien nopriecāties par šiem mīluļiem. Savukārt, Ogres un Līvānu novadu pirtnieces kopā bija sarīkojušas īstu pirts rituālu turpat galvenajā laukumā. Cēsu novada stendā lielus un mazus priecēja un eksperimentus veica Zinātkāres centrs ZINOO. Apvienība „Vidzemes šosejas pieturas” iepazīstināja ar daudzo mājražotāju produkciju un īpaši par Raunas novadu tika saņemtas pārsteidzoši pozitīvas atsauksmes, ka tik nelielā novadā tiek ražoti daudzveidīgi gardumi. „Saviļņojošās Vidzemes” pašvaldību pārstāvji aicināja uz saulainajām Latvijas Vidzemes piekrastes pludmalēm un daudzajiem festivāliem. Kurzemnieki aicināja latgaliešus izbaudīt viņu viesmīlību, jaunākos objektus, kā arī apmeklēt pasākumus. Latgales pašvaldības stendos dominēja rokdarbi, koka izstrādājumi un citi amatnieku darbi, bija iespēja nodegustēt mājražotāju produkciju. Balvu novada stendā pulcējās īsta mājas alus cienītāji, savukārt Lietuvas pašvaldība Birži bija ieradusies kopā ar vienu no savām četrām alus darītavām – „Biržu alus”. Tāpat lielu interesi izraisīja skaistie mākslas darbi un lavandu izstrādājumi Biržu stendā. Latgales pierobežas pašvaldības Lietuvā Zarasai, Ignalina, Moletai, Anykščai un Utena bija apvienojušās kopīgā Augštaitijas nacionālā parka stendā un aicināja iepazīst latgaliešiem tuvākās ārzemes, doties dabā ar velosipēdiem un laivām, apmeklēt populārākos tūrisma objektus. SIA „Preiļu slimnīca” iepazīstināja klātesošos ar Rehabilitācijas nodaļas plašo piedāvājumu, aicināja ievērot veselīgu dzīvesveidu, kā arī apmeklētājiem bija iespēja piedalīties dažādās ar pirkstu veiklību saistītās sacensībās. Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs prezentēja jauno lielformāta šaha spēli, kuru turpmāk varēs izmantot ikviens interesents, klašu grupas. Dabas aizsardzības pārvalde aicināja doties dabā, apmeklēt viņu organizētos pasākumus visā Latvijā, it īpaši Rāznas nacionālajā parkā. Preiļu novada stendu pārstāvēja divi keramiķi – tradicionālās keramikas meistars, kuru ikdienā var sastapt P.Čerņavska keramikas mājā, Raivo Andersons, un šīs tūrisma sezonas jaunums – keramikas darbnīcas „Jašas podi” saimniece Kristīne Nicmane, kurai top krāsaini, individuāli, koši keramikas izstrādājumi. Ikvienam bija iespēja gūt idejas un iedvesmu savam nākamajam ceļojumam ar ģimeni, draugiem, klases vai darba kolektīvu!
Pasākumu plašāku un daudzveidīgāku darīja tas, ka tas tika rīkots kopā ar ikgadējo lielāko tirgu Preiļos – pavasara gadatirgu. Tik daudz stādu tirgotāju, amatnieku un mājražotāju Preiļos vēl nebija bijis! Neviens apmeklētājs neaizgāja prom tukšām rokām, jo visiem bija iespēja iegādāties kādu krāšņumu savam dārzam, gardumus pusdienu galdam un ko skaistu sev un mīļajiem.
Lai pasākums būtu vēl noderīgāks mums kā rīkotājiem, izmantojām iespēju citu novadu tūrisma informācijas centros strādājošos iepazīstināt ar Preiļu novada tūrisma objektiem un piedāvājumu. Paralēli tūrisma tirgum TIC darbiniekiem bija iespēja noteiktos laikos apmeklēt tūrisma objektus pilsētā, dzirdēt dziedošās gides Irēnas Kjarkužas dziedājumu Preiļu kapelā, doties ekskursijā un iepazīties ar Preiļu parka kompleksa un pils attīstības procesu.
Pavasarīgo noskaņojumu apmeklētājiem radīja vietējās tirgus saimnieces kopā ar pašdarbnieku kolektīviem no Lielvārdes, Krāslavas, Vārkavas, Rušonas, Andrupenes un Preiļiem. Apmeklētāji piedalījās bezmaksas izlozē – aizpildīja nelielu anketu ar jautājumiem, ko bija sagatavojuši novadu tūrisma informācijas centri, un pasākuma noslēgumā tika veikta novadu piedāvāto balviņu izloze. Tāpat izlozes ceļā tika izvēlēts nākamā gada – VI Latvijas Tūrisma informācijas tirgus rīkotājs, un tas ir Madonas novads.
Pirmais Latvijas Tūrisma informācijas tirgus notika Bauskā, tad Gulbenē, Saulkrastos, Pļaviņās, un šogad Preiļu novadam bija tas gods, atbildība un liels prieks uzņemt visas Latvijas tūrisma pārstāvjus.
Preiļu novada Tūrisma informācijas centra vārdā pateicamies ikvienam dalībniekam, apmeklētājam un organizatoram, kas parūpējās, lai šis pasākums būtu tik lielisks!
Uz tikšanos nākamgad Madonā – VI Latvijas Tūrisma informācijas tirgū!

Informāciju sagatavoja:
Preiļu novada TIC vadītāja Iveta Šņepste, tel.22339980

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās