Ludzas muzejs aicina skolēnus iejusties viduslaiku pilsētas iedzīvotāju lomā

Ludzas Novadpētniecības muzejs skolu audzēkņiem piedāvā dažādas izglītojošās programmas, kuras sniedz papildus zināšanas gan par novada vēsturi un Austrumlatgales dabu, gan iepazīstina ar latviešu godu svinēšanas tradīcijām. Muzeja izstrādātās muzejpedagoģiskās programmas palīdz izglītības iestāžu audzēkņiem padziļināti apgūt noteiktu tēmu vai arī pilnīgāk iepazīt mūsu novada kultūrvēsturisko mantojumu.

Tā kā muzeja līdz šim piedāvāto izglītojošo programmu klāstā tikai dažas no tām bija paredzētas izglītības iestāžu vecāko klašu audzēkņiem, tad  2016. gadā tika uzsākta jaunas muzejpedagoģiskā programma “Viduslaiki Ludzas novadā”, kas paredzēta pamatskolas vecāko klašu un vidusskolas klašu audzēkņiem, realizācija. Programmas norises vieta – LdNM Viduslaiku ekspozīcijas telpa, kurā izvietotie muzeja krājuma priekšmeti ir labs uzskates materiāls minētās tēmas iepazīšanai. Programmas mērķis –  dot priekšstatu par cilvēku dzīvesveidu un nodarbošanos viduslaikos, kā arī veidot skolēniem izpratni par viduslaiku notikumiem Ludzā no 13. gs. – 16. gs. Programmas norises gaitā izglītības iestāžu audzēkņiem ir iespēja iepazīties ar neeksponētajiem viduslaiku priekšmetiem, kas glabājas muzeja krājumā. Programmas laikā iegūto zināšanu nostiprināšanai skolēniem tiek piedāvāta lomu spēle “Viduslaiku pilsētas iedzīvotāji”. Proti, katram no programmas dalībniekiem jāiejūtas noteikta viduslaiku personāža tēlā – kalēja, audējas, galma dāmas, bruņinieka, pilsētnieces,  mācītāja un tirgotāja lomā.

Ar Ludzas novada pašvaldības “Mazo kultūras projektu” konkursa atbalstu tika iegādāti viduslaiku tērpu atdarinājumi, bet 2017. gadā ar  VKKF atbalstu tika iegādāts nepieciešamais inventārs muzejpedagoģiskās programmas “Viduslaiki Ludzas novadā” laikā īstenojamajai lomu spēlei “Viduslaiku pilsētas iedzīvotāji” – proti, izgatavots loks, bultas, bultu maks, kā arī uzšūti spilventiņi sēdēšanai.

Paldies projekta finansiālajiem atbalstītājiem!

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās