Latgales tūrisma nozare kļūst arvien atpazīstamāka

Informācija masu medijiem

10.02.2020.

Latgales reģiona Tūrisma asociācija (Latgales reģiona TA) ziemas pirmajos mēnešos piedalījās dažādās starptautiskās tūrisma izstādēs, aicinot tūristus no visas pasaules “pazust Latgalē.”

Vārdu salikums “Pazust Latgalē” varētu tikt nodēvēts par jaunāko tendenci. Pašsaprotami, ka tūrisma izstāžu laikā Latgales reģiona TA un Latgales Tūrisma informācijas centru pārstāvji zinoši spēj iepazīstināt kā ar kulinārā, vēsturiskā un sakrālā mantojuma piedāvājumu reģionā, tā ar dažādiem dabas objektiem, naktsmītnēm un citām iespējām. Tomēr arvien biežāk un vairāk nākas sastapties ar attieksmes maiņu arī tūristu vidū. Proti – vairums tūristu vairāk neinteresējas par standartizētu atpūtas piedāvājumu, tiek meklēti jauni, savādāki, pārsteidzoši piedāvājumi. Arvien vairāk cilvēku novērtē autentisku vidi un tradicionālas vērtības, kas tiek pasniegtas mūsdienīgā veidā, ārzemju tūristi jo īpaši uzteic reģiona neskartās ainavas un dabu, kulināra mantojuma tīkla piedāvājumu, kā arī saglabātās tradicionālās kultūras un amatniecības tradīcijas. Mūsdienās tūrists vēlas būt jaunatklājējs, kā iespaidu, tā vietu un emociju ziņā. Tie ir jauni koncepti, kam jāspēj pielāgoties arī tūrisma uzņēmējiem, ja tie vēlas būs veiksmīgi nozares spēlētāji.

No 13.–19. janvārim Latgales reģions tika pārstāvēts vienā no lielākajām tūrisma izstādēm Eiropā – “Vakantiebeur 2020”, uz kuru ik gadu dodas vairāk nekā 100 tūkstoši apmeklētāju. Izstāde sešas dienas norisinājās Nīderlandes pilsētā Ūtrehtā, kuras laikā kopējā Latvijas stendā atradās arī Latgales reģiona Tūrisma asociācijas pārstāvji. Pirmās dienas tika veltītas profesionālu kontaktu izveidei, savukārt, atlikušajā laikā izstādi apmeklēja individuālie ceļotgribētāji. Latgales reģiona stendā tika dalīti informatīvi bukleti, kartes, tāpat tika runāts par reģiona svarīgākajām kvalitātēm un tūrisma objektiem, kā arī dibināti kontakti ar ieinteresētajiem tūrisma nozares profesionāļiem – gidiem un tūroperatoru pārstāvjiem. Darbs izstādē atkārtoti pierādīja, ka ceļotāji no Rietumeiropas ir disciplinēti un prasīgi, tādēļ, arī turpmāk ir jāattīsta produktu un pakalpojumu kvalitāte, ko kā problēmu norādīja tie izstādes viesi, kuri Latgali ir apmeklējuši iepriekš. Tika uzdoti jautājumi par svarīgākajiem apskates objektiem, pārvietošanās iespējām, velo maršrutiem un dabas tūrismu. Zīmīgi, ka visbiežāk tika uzdots jautājums nevis “Ko apskatīt?”, bet gan “Ko darīt?” – ar uzsvaru uz aktīvu līdzdarbošanos. Tāpēc ievērojami daudz tika runāts par aktīvās atpūtas iespējām, kā arī amatnieku piedāvātajām meistarklasēm un paraugdemonstrējumiem. Viesi no Nīderlandes, kas jau ir bijuši Latgalē, slavēja sakopto vidi un vietējās kultūras bagātību. Mūsu vide, tās nesteidzīgais ritms, un tradicionālā kultūra, kurai Eiropas kontekstā grūti atrast līdzīgu, noteikti ir tās vērtības, ar kurām varam lepoties.

No 24.-26. janvārim Viļņā norisinājās Lietuvas tūrisma izstādē „Adventur 2020”, arī šeit aktīvi darbojās Latgales reģiona Tūrisma asociācijas pārstāvji. Lai gan kaimiņu organizētā izstāde nav tik apmeklēta kā “Vakantiebeur” Nīderlandē, pulcējot ap 30 tūkstošiem apmeklētāju, tomēr uzrunāt Lietuvas tūristus, ir ļoti svarīgi. Latgales tūrisma nozarei Lietuva ir viens no nozīmīgākajiem ārvalstu tirgiem. Lietuvas izstādes apmeklētāji ir labi informēti par reģiona tūrisma piedāvājumu, daudzi arī zina, kur atrodas konkrētas pilsētas un/vai tūrisma objekti. Jāsecina, ka lietuviešiem esam pievilcīgs un sasniedzams galamērķis, tomēr ir nepieciešamas sistemātiskas pūles, lai kaimiņi būtu informēti par visām atpūtas iespējām, ko piedāvā reģions. Izstāde „Adventur 2020” ir tikai sākuma punkts darbam šajā virzienā, sniedzot jaunas idejas un atklājot Lietuvas ceļotāju tendences. Viens no Asociācijas tuvākajiem mērķiem ir lietuviešu valodā pieejama asociācijas mājaslapa www.latgale.travel.

No 31. janvāra – 2. februārim Rīgā norisinājās ikgadējā tūrisma izstāde “Balttour 2020”. Latgales reģiona stendā apmeklētājiem bija iespēja aprunāties ar visu novadu Tūrisma centru pārstāvjiem, uzzināt reģiona aktualitātes un jaunāko piedāvājumu. Kopumā “Balttour” apmeklēja vairāk nekā 28 000 interesentu.

Savukārt no 7.-9. februārim Igaunijā (Tallinā) jau 29-to reizi norisinājās tūrisma izstāde “Tourest 2020”. Šoreiz jāuzteic arī igauņu kaimiņi, jo jau otro gadu pēc kārtas izstāde apmeklētājiem ir pieejama bez maksas. Dodoties uz izstādi, Asociācija sagatavoja īpašus materiālus igauņu valodā – Latgales reģiona labāko pasākumu apkopojums, kā arī reģiona top objektu apskatu. Kopsavilkumā pēc izstādes var secināt, ka vienas nozares tendences dažādās valstīs un starp dažādiem ceļotājiem ir līdzīgas. Arī Igaunijas tūristi visvairāk vēlējās uzzināt par iespējām apmeklēt dažādas dabas takas, kā arī doties velo izbraucienos. Savukārt interesanti ir, ka atšķirībā no lietuviešiem, igauņi aktīvi vaicāja arī par makšķerēšanas iespējām.

Tūrisma izstādes ir nozīmīgs tūristu piesaistes un jaunu kontaktu dibināšanas veids. Latgales reģiona Tūrisma asociācija jau vairāk nekā 10 gadu garumā piedalās dažādās vietēja un starptautiska mēroga izstādēs un viennozīmīgi var secināt, ka tūristu skaits reģionā pakāpeniski turpina pieaugt

 

Vēsti sagatavoja

Latgales reģiona Tūrisma asociācija

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās