Ērgļu dzelzceļa stacijā notiks tūrisma profesionāļu un entuziastu salidojums

Dabas pētnieks, ceļotājs un makšķernieks Māris Olte kopā ar biedrība “Zivju gani” 8. septembrī plkst. 12:00 aicina uz Aktīvā tūrisma centru “’Stacija”, kur notiks Latvijas tūrisma profesionāļu un entuziastu salidojums.

Tūrisma salidojumā ir paredzēta aktīvā tūrisma daudzveidības iepazīšana sapulcējoties vienas dienas izziņas pasākumā ar mērķi izglītot sabiedrību par jēgpilnu cilvēka uzvedību dabā, par videi draudzīgu paradumu izkopšanu un dabai draudzīga un aktīva dzīves stila veidošanu.

Pasākuma norises vieta ir bijušās Ērgļu dzelzceļa stacijas perons jeb aktīvā tūrisma centrs “Stacija”. Ērgļu stacijas komplekss un tam apkārt esošā teritorija ir ideāls nebeidzamu izmēģinājuma un eksperimentu poligons pie dabas.  “Stacija” rada priekšnoteikumus tam, lai Ērgļi pēc gadiem pieciem kļūtu par “Latvijas outdoor galvaspilsētu”.

Pasākuma pirmajā daļā, iepriekš piesakoties, ikviens interesents varēs doties pārgājienā, izmēģinot jaunus Vidzemes augstienes taku maršrutus.  Maršrutiem dažādas grūtības pakāpes un distances. Pārgājienus vadīs Latvijas labākie gidi.

Pasākuma laikā tiek organizēta vienas dienas nometne ar jaunsargu apmācības elementiem jauniešiem no 10.- 18. gadiem.

Visas dienas garumā Ērgļu dzelzceļa stacijā notiks aktīvā tūrisma paraugdemontrējumi, izglītojošas profesionāļu un aktīvā tūrisma entuziastu  lekcijas un diskusijas par aktīvā tūrisma tematiku.

Pasākuma ACTIVE daļa sola izmēģināt un iegūt jaunas tūrisma prasmes tādās disciplīnās kā šķēršļu pārvarēšana, orientēšanās, diska mešana, zipline nobrauciens , lēciens ar virvi no Briežu kalna estakādes,  rāpšanās pa klinšu sienu, apgūstot alpīnisma tehniku, velo lietas, laivošanas triki, divriteņu,  elektrovelosipēdu, nūju  un jaunākā tūrisma inventāra testi. Atrodi sev vispiemērotāko veidu kā aktīvi pavadīt laiku dabā. Labākie Latvijas tūrisma organizētāji uz viena perona.

Pēcpusdienas un vakara cēliens būs veltīts ceļojuma stāstiem un sarunām pie ugunskura, piedzīvojot dabā kopā ar dabas vērotāju, makškernieku Māri Olti, medību loka šaušanas entuziastu Jāni Kļaviņu, alpīnistu Kristapu Liepiņu, tūristu izmēģinātāju Rolandu Melbārdi, dēkaini kājāmgājēju- Mārtiņu Kalnbērziņu, daudzpusīgo Valdi Vanagu, spontāno nakts pārgājienu organizētāju Matiju Babri, purva bridēju- Kristaps Lamsters un citiem tūrisma guru.

Pasākuma mērķauditorija ir ikviens aktīva dzīves stila piekritējs vai potenciālais tūrists, tai skaitā ģimenes, jaunieši un seniori. Pasākumā ceram vienuviet sastapt jaunsargus, Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas dalībniekus, tūrisma un ceļojumu klubu biedrus, arī nūjotājus, riteņbraucējus, laivotājus, kalnos kāpējus, taku tūristus u.c. interesentus.

Pasākumā piedalīsies pārstāvji no Latvijas labākajām aktīvā tūrisma organizēšanas kompānijām. Pasākuma organizatori pasākumu aģentūra “Pareizā ķīmija”, biedrība “Zivju gani”, kā arī “Aktīvā tūrisma centrs “Ērgļu stacija””,  sadarbībā ar Eži, Hiking in Latvia, Sense of team, Lūzuma punkts, Piedzīvojuma gars, Post nos, Triāde, Atklāj sevi, Movement spontanius, Purva bridēji, Dabas brālība, Baltais kalns, Skauti un Gaidas, Streelnieks.lv, Ropjumping,  Jaunsardzes un informācijas centru u.c.

Pasākums norisināsies ar Latvijas vides aizsardzības fonda un  Ērgļu novada pašvaldības finansiālu atbalstu, šajā gadā uzsvaru liekot uz aktualitāti, kas saistīta ar tūristu uzvedības paradumiem, popularizējot akciju “Cik ienes- tik iznes”. Gada sākumā www.nomad.lv komanda savās izpausmēs nāca ar aicinājumu Latvijas ceļotājiem ievērot principu, ko ienes mežā, to iznes, gan braucot ar automašīnām vai velosipēdiem, ejot kājām vai laivojot. Dažādās tūrisma vietās uz atkritumu urnām tika izvietots akcijas logotips, kā arī veiktas izglītojošas aktivitātes bērnu un jauniešu nometnēs, lai uzsvērtu akcijas nozīmi un nepieciešamību. Raidījumu ciklā “Piedzīvojums dabā” 10 raidījumos tika attēlota akcijas galvenā ideja (http://www.nomad.lv/?p=10326 ). Tūrisma salidojums plānots kā akcijas pirmā gada noslēguma pasākums.

 

Plašākai informācijai

Inese Olte

Projekta vadītāja

Tālrunis: +371 29692200

Ē-pasts: [email protected]

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās