“Baznīcu nakts 2016” programma

  1. jūnijā gaidāmā kultūras notikuma “Baznīcu nakts” programma ir publicēta notikuma lapā www.baznicunakts.lv. Jau otro gadu Baznīcu nakts aicina atklāt Latvijas baznīcas no jauna katrā novadā visā Latvijā. Šogad pavisam 190 baznīcās no 18.00 līdz 24.00 notikuma viesiem būs iespēja pavadīt skaistu, garīgi piepildītu vakaru.

 

Notikumā piedalīsies baznīcas no visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem un galvaspilsētas Rīgas. Visvairāk dievnamu šogad durvis vērs Kurzemē – 57 baznīcas un Vidzemē – 45, bet Zemgalē – 22, Sēlijā – 14, Latgalē – 14. Rīgā, Piņķos un Katlakalnā atvērtas būs 40 baznīcas. Baznīcu nakts rīkotāji aicina jau tagad izvēlēties interesējošās programmas mājas lapas sadaļā “Programma”.

 

Baznīcu nakts kultūras un mākslas norises bagātinās ne tikai Latvijā iemīļoti mākslinieki un mūziķi – solisti, kori, ansambļi, vokālās grupas un ērģelnieki, bet arī daudzviet baznīcās uzstāsies vietējo mūzikas skolu audzēkņi, kā Cēsīs, Balvos, Kārsavā, Varakļānos, Kolkā, Rojā, Saldū, Ventspilī, Bauskā, Lestenē, Burtniekos, Ogrē, Krimuldā un citviet. Radošas darbnīcas bērniem būs sagatavojušas draudžu svētdienas skolas.

 

Latvijas kristīgo draudžu ļaudis arī šogad ir sagatavojuši programmas norises, kurās katrs Baznīcu nakts viesis varēs atrast sev interesanto – iejusties baznīcu arhitektūras un mākslas skaistumā, klausīties koncertus, būt lūgšanā un apcerē un pavadīt laiku sarunās. Oficiālais pasākuma tēmturis sociālajos tīklos ir #BaznicuNakts.

Notiks vienojoši pasākumi visās baznīcās

Baznīcu nakts programmā šogad ekumeniski vienojoša iniciatīva būs kopīga Tēvreizes lūgšana pulksten 21.00 visās baznīcās. Gaidot ekumeniskās Tezē (Taize) kopienas Eiropas mēroga tikšanos Rīgā 2016. gada decembrī, daudzās baznīcās šogad notiks Tezē lūgšanas ar viegli uztveramajām, bet garīgi dziļajām Tezē kopienas dziesmām. Gatavojoties Latvijas simtgades svinību laikam, draudzes aicinātas savos dievnamos izkārt Latvijas karogus un noturēt aizlūgumus par Latvijas tautu un valsti. Baznīcu nakti atklās jau tradicionālās baznīcu zvanu skaņas īsi pirms 18.00, bet, tuvojoties noslēgumam daudzās baznīcās iemirdzēsies sveču gaisma, aicinot uz klusu lūgšanu un apceri.

Baznīcu nakts rīkotāji nodibinājuma “Baznīcu nakts fonds” komanda jau šobrīd izsaka vislielāko pateicību katram labas gribas cilvēkam, kurš ir palīdzējis sagatavot notikumu un velta tam savu atbalstu un brīvprātīgo darbu.

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās