22.maijā izmantosim iespēju iepazīt purvus Tematisko dienu pasākumu ietvaros!

22.maijā izmantosim iespēju iepazīt purvus Tematisko dienu pasākumu ietvaros!

Sadarbojoties Ludzas, Ciblas, Zilupes un Kārsavas tūrisma speciālistiem ar purvu pazinējiem, esi aicināts iepazīt purvus Ludzas un Ciblas novadu pierobežā. Programmu atradīsi www.visitludza.lv !

Kopā ar purvu biotopu eksperti Renāti Kaupužu varēs doties izzinošā gājienā pa Klešniku purvu un iepazīt augsto un pārejas purvu, mācīties atpazīt augus purvā, aplūkot purvainus mežus un purva ezeru. Būs stāsti, uzdevumi un lieliska iespēja izpētīt purva dzīvi! Varbūt palaimēsies ieraudzīt un pavērot putnus, kas mīt purvā un ezerā. Azartiskais gājiens ģimenēm ar bērniem varētu būt īpaši aizraujošs. Lai pārgājiens nesagādā vilšanos un slapjas kājas, aicinām izvēlēties piemērotus apavus – gumijas zābakus vai trekinga apavus ar ūdensdrošu membrānu. Pēc pārgājiena aicinājums apskatīt Līdumnieku darba un atpūtas centra namā purva tematikas izstādes un darbus.

Turpat Klešniku purvā uz citu pusi aicinās doties Kristaps Kiziks ar purva kurpēm. Purvu bridēji palīdzēs atklāt purvu noslēpumus un purva kurpes ļaus nokļūt tur, kur citādi būtu neiespējami. Šī būs lieliska iespēja uzzināt, ar ko atšķiras austrumu purvi, kādi izskatās akači un slīkšņas, vai šeit var sastapt kukaiņēdāju augus, vai šūpojas sūnu paklājs, vai purvs sevī iesūc un vai tev no kaut kā jābaidās. Pārgājiens ar purva kurpēm paredzēts aktīviem dalībniekiem, kuriem patīk gari pārgājieni un izaicinājumi, tādēļ jābūt labā fiziskā formā un ieteicamais dalībnieku vecums ir 15-55 gadi. Dodoties pārgājienā kājās jāvelk zābaki vai puszābaki, lai pret potīti varētu stiprināt purva kurpes. Rekomendējam gumijas zābakus vai trekinga zābakus ar ūdensdrošu membrānu.

Vai zini, kas ir kūdras purvs un kā  iegūst kūdru un kur to  izmanto? Ja ne, varēs to ieraudzīt un uzzināt kūdras purvā ar Valēriju Kozlovu Zilupes tuvumā.

Darbīgiem cilvēkiem, bērniem noteikti patiks meistarklase bērza tāšu rokassprādzes izgatavošanā ar Juriju Ivanovu apskates  saimniecībā “Bites” Zilupes pievārtē. Saimniece  Ilga aicinās Latvijas apceļotāju  Sirdskoka atklāšanas pasākumā, arī uz Imanta Ziedoņa Baltās pasakas koplasīšanu un dzejnieka “Dzīves atziņu pieturas” krājumu papildināšanu. Lūgums paņemt ap 60 cm garu tautisku lentīti, labu noskaņojumu, gādāt pašiem par paliktni ērtai sēdēšanai pļavā. Rūpējoties par ciemiņu drošību, lūgums ciemošanās laikus iepriekš rezervēt.

!!! Pārgājiena dalībniekiem obligāta pieteikšanās pasākumiem līdz 18.maijam rakstot uz epastu: [email protected] vai īsziņā uz telefona numuru 29467925 un norādot  uzvārdus un kontaktus.

!!! Atgādinām, ka Purva dienu dalībniekiem jābūt pierobežas terminētajām caurlaidēm, kas atļauj uzturēšanos robežas tuvumā. To var pieteikt portālā www.latvija.lv, tās izgatavošana aizņems 3 darba dienas.

!!! Atgādinām, ka izglītojošajos pasākumos līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam (pasei vai ID).

Svarīgi: Ievērosim drošību, distanci, tīrību un aicinām katru rīkoties atbildīgi, ievērojot šī brīža noteikumus:

– Norises teritorijā nedrīkst atrasties personas, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija vai kurām ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes.

– Vietās, kur iespējama drūzmēšanās, starp mājsaimniecībām jāievēro divu metru fizisku distanci.

– Personai ir pienākums nodrošināt sev mutes un deguna aizsegu.

 

 

  

Purva diena 22.maijs 2021.

Programma.

 

!!! Atgādinām, ka  Purva dienu dalībniekiem jābūt pierobežas terminētajām caurlaidēm, kas atļauj uzturēšanos robežas tuvumā, un personas pasei vai ID. To  var pieteikt portālā www. latvija.lv, tās izgatavošana aizņems 3 darba dienas.

 

Purva diena
10.00 Briģu kūdras purva organizētā eksursija.

Pulcēšanās pie uzņēmuma ofisa mājas.

Adrese: Noviki, Senčati, Briģu pagasts, Ludzas novads.

Pieteikšanās iepriekš [email protected] .

Valērijs Kozlovs 29470922
10.00 Pārgājiens Klešniku purvā.

Purva biotopu iepazīšana un putnu vērošana teleskopā ar Renāti Kaupužu. Pārgājiena maršruta garums ~ 2,5 km, ar atpūtu Peiteļa ezera krastā.

Tikšanās Petručenkos pie Krivandas robežposteņa.

GPS koordinātes: 56.59036, 28.02069

Obligāta pieteikšanās iepriekš [email protected]

Līdumnieku biedrības namā purva tematikas izstāde.

Renāte Kaupuža

27403647

 

 

 

Dagnija Sadovska

26819031

(Līdumnieku biedrība)

12.00 Pārgājiens ar purva kurpēm ar purvubridējiem.

Pārgājiens ar Kristapu Kiziku Klešniku purvā.

Tikšanās pie estrādes  Līdumnieku parkā.

GPS koordinātes: 56.592878, 27.989881

Cena 20 Euro/pieaug, 10 Euro /bērnam.

Obligāta pieteikšanās iepriekš [email protected] .

Papildus informācija – http://www.purvubrideji.lv/pasakumi/22-maija-latvijas-austrumu-pierobezas-purvu-izaicinajums/

vai t. 29775177

Kristaps Kiziks  29775177

 

11.00-16.00

 

 

 

12.00

 

 

 

 

Ap 12.30

 

 

11.00- 16.00

Purvā iepazītu motīvu iemūžināšanas meistarklase bērza tāšu rokassprādzēs (3 Eur no personas).

Parūpējieties par savu labu sēdēšanu pļavā, paliktņa gādāšanu.

 

Latvijas apceļotāju Sirdskoka, kas tapis ar British Council pārstāvniecības Latvijā finansiālu atbalstu, atklāšanas pasākums. Aicinājums ciemiņiem paņemt līdzi labas domas par Latviju un vismaz 60 cm garu tautisku lentīti.

 

Kopīga Imanta Ziedoņa Baltās pasakas lasīšana un baudīšana. Lūgums parūpēties par savu labsēdi pļavā.

 

Piedāvājam papildināt I.Ziedoņa “Dzīves atziņu pieturas” krājumus un iebrist sauso smiltāju pļavu ziedonī.

Adrese: ”Bites”, c.Savelinki, Zaļesjes pagasts, Zilupes novads

Lūgums ciemošanās laikus iepriekš rezervēt pa tālruni 28656530!

Ilga Ivanova

28656530

 

 Detalizēta info: www.visitludza.lv

 Pieteikšanās un padomi: [email protected] un pa tel. 29467925

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās