Velomaršruts nr. 36

Daudzi autovadītāji, braucot pa šosejām mūsu novados ir ievērojuši jaunu zīmi, uz tā zilā fona ir attēlots balts velosipēds, bulta un nr. 36. Tā nav brīdinājuma, priekšrocības, aizlieguma vai kāda cita ceļazīme. Tā ir 857. papildzīme „Velomaršruts”, kuras uzdevums – informēt par konkrētu velomaršrutu.

Mūsu gadījumā tas ir īpašs velomaršruts, kuram ir dots nosaukums „Pierobežas veloceļš Nr. 36”. Šis ceļš ir 154 km garš. Tā maršruts: Kārsava – Ludza – Dagda – Zilupe – Kārsava.

Maršruta plānu var apskatīt šeit: http://www.gpsvisualizer.com/…/20170726040359-50228-map.html

Top jauns pierobežas velomaršruts

Ludzas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Līga Kondrāte informē, ka vairāku Latgales novadu tūrisma speciālisti sadarbībā ar Latvijā zināmo velo aktīvisti Santu Paegli ir uzsākuši darbu pie apļveida Pierobežas velomaršruta izveides, kas vedīs caur pieciem novadiem austrumu pirobežā.

Lai pilnveidotu velo infrastruktūru Latgalē un radītu iespēju izbaudīt pierobežas sajūtu visā tās garumā, tika nolemts uzsākt darbu pie nākamā reģionālā maršruta, kas savienotos ar jau nomarķēto velomaršrutu nr. 34 „Rypoj vasals!”, kas tika atklāts maija nogalē Ziemeļlatgalē un jau ir piesaistījis lielu skaitu velotūristu ne tikai no Latvijas, bet arī Baltijas, Skandināvijas un Vācijas. Velo braucēji novērtē gan maršruta izstrādes kvalitāti, gan arī Latgales skaisto dabu un viesmīlību.

Šobrīd notiek Pierobežas maršruta nr. 36 marķēšana dabā. Jūlijā zīmes parādījās jau Ludzas pievārtē (Ciblas novada teritorijā) un pilnībā visā maršrutā tās tiks izliktas līdz augusta beigām. Savukārt septembrī tiks izdota karte, kurā tiks iezīmēts velomaršruts, kā arī veloceļa tuvumā esošie apskates objekti, naktsmītnes u.c. svarīga informācija.

Pierobežas velomaršruts tika radīts tiem, kurus vilina robežsajūtas, neskartā Latgales daba un tās bagātības, lielais kultūras, vēstures, tradīciju un valodu kopums un, protams, Latgales garšas meklējumi.

Velomaršrutiem – vienota numerācija

Pirms 5 gadiem Latvijas Tūrisma konsultatīvās padomes sēdē tika nolemts deleģēt Vidzemes tūrisma asociāciju kā atbildīgo institūciju, kura brīvprātīgi un bez maksas uzņemsies velo zīmju piešķiršanas uz koordinācijas funkcijas Latvijā veidotajiem velomaršrutiem. Un šīs asociācijas mājaslapā (http://www.vidzeme.com) var atrast informāciju, kā labāk plānot velo maršrutus, un kas jādara lai saņemtu maršruta numuru.

Pirms Vidzemes Tūrisma asociācija (VTA) sāka piešķirt maršrutu numurus ar vienoto numerāciju, nereti veidojās situācija, katram novadam piešķirot savu numerāciju (1-2-3 utt.), kura bieži vien arī pārklājās ar kaimiņu novadu/pilsētu, tādējādi radot apjukumu vietējiem un ārvalstu tūristiem. Lai novērstu šo situāciju, katrs maršruts tiek marķēts ar individuālu numuru, kuru piešķir viena organizācija – VTA.

Saskaņā ar izstrādātajiem noteikumiem, maršruti tiek numurēti pēc šāda principa: Nacionālas nozīmes velomaršrutiem tiek piešķirti numuri no 1 līdz 9; Reģionālas nozīmes – no 10 līdz 99; Vietējas nozīmes – no 100 līdz 999. Turklāt katram Latvijas reģionam tiek piešķirti individuāli numuri katrā kategorijā. Reģionālas nozīmes (vismaz 150 km) velomaršrutiem tiek piešķirti numuri no 10 līdz 99: Vidzeme: 10 – 32; Latgale: 33 – 54; Kurzeme: 55 – 76; Zemgale: 77 – 99. Vietējas nozīmes velomaršrutiem tiek piešķirti numuri no 100 līdz 999 (Latgalē: 776 – 999).

 

Sagatavoja Ērika Bondarenko,

Ciblas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās