Ludzas Lielā sinagoga saņem augstāko Latvijas arhitektūras balvu – sudraba ananasu – un nacionālās žūrijas atzinību – Zelta nozīmīti

19. maijā “Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017” starptautiskā žūrija paziņoja, ka Latvijas Arhitektūras gada balvas – sudraba ananasi – piešķirti diviem objektiem.

Ludzas novada pašvaldība ir lepna un gandarīta par to, ka augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā saņēma arī Ludzas Lielā sinagoga, kas bija iesniegta “Restaurācijas” kategorijā, un tās autori SIA “Konvents” (Pēteris Blūms, Oto Ozols, Līga Ganiņa, Līva Garkāje).

Starptautiskajā žūrijā šogad darbojās Igaunijas arhitekte Mārja Kaska, Lietuvas arhitekts Tomass Grunskis, Japānas arhitekts Jošiharu Cukamoto un Dānijas arhitekts Jakobs Kureks, kuri pieņēma gala lēmumu, izvērtējot nacionālās žūrijas izvēlētos 18 nominantus.

Ludzas Lielo sinagogu starptautiskās žūrijas locekļi raksturoja šādi: “Šis ir ievērojams piemērs kā cienīt vietējo vēsturi, kultūru un vietas identitāti, parādot atdevi un centību profesijai un sabiedrībai. Tas ir ceļojums cauri vērtību atklāšanai zem ēkas vēstures slāņiem, ko saglabā, strādājot rūpīgi un ar godīgu attieksmi.”

Ludzas Lielā sinagoga saņēma arī Zelta nozīmīti kā nacionālās žūrijas atzinību.

Vērtēšanas process

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Tradicionāli Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktie objekti tiek vērtēti divās kārtās – pirmā savu vērtējumu izsaka nacionālā žūrija, kuras izvirzītos objektus nākamajā kārtā izvērtē īpaši pieaicināti starptautiskas žūrijas pārstāvji, kas lemj, kuri objekti saņems sudraba un zelta ananasus. Šogad simbolisku atzinību nozīmīšu formā saņēma visi nacionālās žūrijas izvēlētie 18 nominanti.

Neatkarīgi no starptautiskās žūrijas vērtējuma, nacionālā žūrija ar zelta nozīmītēm godināja četrus labākos savās kategorijās iesniegtos darbus.

Starp pusfinālam izraudzītajiem 18 darbiem lielākais skaits – pieci – ir restaurācijas un rekonstrukcijas darbi: Ludzas Lielā sinagoga, Motormuzeja pārbūve, Saeimas ēkas pārbūve Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, savrupnams Mežaparkā un Raiņa muzejs “Tadenava”.

Citi laureāti

Lielo arhitektūras gada balvu, ko simbolizē zelta ananass, piešķīra Šaoliņas lidojošu mūku teātrim un tā autoriem – Austrim Mailītim, Valteram Murānam, Intam Menģelim, Kārlim Melzobam, Dinai Suhanovai, Andrai Odumānei un Jekaterinai Olonkinai.

Otrs gada balvas un sudraba ananasa laureāts ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas patstāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā”, kas tika iesniegta “Interjeru” kategorijā, un tās autori “GAISS”, “Associates, Partners et Sons” un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Starptautiskās žūrijas īpašo atzinību saņēma “Procesu” kategorijā iesniegtais Baltijas paviljons – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotajā ekspozīcijai 15. starptautiskajā arhitektūras izstādē “La Biennale di Venezia 2016”.

Zelta nozīmīti kā nacionālās žūrijas atzinību “Kultūras būvju” kategorijā saņēma Ekziperī starptautiskā skola, autori “8.AM”, “Privātmāju” kategorijā – divas mājas Jūrmalā un to autore Sintija Vaivade, “Restaurācijas” kategorijā – Ludzas Lielā sinagoga, bet “Interjeru” kategorijā – Latvijas Nacionālās bibliotēkas patstāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā”.

Jau septīto gadu pēc kārtas tika pasniegta arī bērnu balva Latvijas arhitektūrā “Zirnis”, kuru piešķir izglītības projekta “Skolnieks.Pētnieks.Pilsētnieks” (SPP) skolēnu žūrija. Šajā gadā šo balvu saņēma apartamentu viesnīca “Red Ice” un tās autori NRJA. Savukārt sabiedrības balsojumā portālā “Delfi” šogad lielāko balsu skaitu ieguva restaurāciju kategorijā pieteiktais Raiņa muzejs “Tadenava” un tā autori Ēriks Cērpiņš, SIA “H2E” un Memoriālo muzeju apvienība.

Pēc aģentūras LETA ziņām sagatavoja Ērika Bondarenko,

Ludzas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās