Lielajā latgaļu tirgū – daudz pozitīvu emociju

Sestdien, 17. jūnijā, senajā Ludzas pilskalnā notikušais Lielais latgaļu tirgus bija vērienīgākais no visiem 9 līdz šim organizētajiem. Tajā bija vairāk nekā 100 tirgotāji ar visdažādāko piedāvājumu. Tirgus apmeklētājiem visas dienas garumā bija iespēja skatīties un klausīties pašdarbības kolektīvu priekšnesumus, kas noslēdzās ar Saulgriežu ritu.

Visas Lielā latgaļu tirgus aktivitātes ritēja pirmsjāņu noskaņās. Mūzika un dziesmas folkloras kopu sniegumā – par Līgosvētkiem. Tirgotāju piedāvājums – alus un kvass, siers un gaļa, un citi ēdieni, bez kuriem Jāņunakts nav iedomājama.

Bet bija arī kas neparastāks, senā pilskalna un senās Ludzas noskaņām atbilstošs. Deju kopa no Isnaudas TN “Pērle” savos košajos skatuves tērpos ienesa mūs pārsimts gadus senā laikmetā. Klezmermūziķi no Daugavpils – ne tik senajā 20. gadsimta pirmajā pusē. Savukārt postfolkloras grupa “Rikši” no Rēzeknes itin veiksmīgi pārmeta tiltu no sensenas pagātnes līdz mūsdienām.

Latviešu tautas tradicionālo muzicēšanu un dziedāšanu varējām baudīt, klausoties folkloras kopu “Isnauda”, Pušmucovas etnogrāfisko ansambli “Olūti” un Zvirgzdenes kapelu. Tirgus kultūras programma noslēdzās ar seno saulgriežu ritu, ko izdziedāja un izspēlēja folkloras kopa “Egle” no Medņevas. Pieminot dažādus ticējumus, stāstot par tradīcijām un dalot cienastu, ar pērno līgosvētku vainadziņu tika iedegts Jāņu ugunskurs.

Lielajā latgaļu tirgū baudījām arī tradicionālas izklaides – izjādi ar zirgiem, ko piedāvāja Rikšotāju braucēju sporta klubs “Pegazs”, Kroma kolna brōlistes aktivitātes, kā arī seno amatu demonstrējumus, ko piedāvāja vietēji amatnieki. Darbojās biedrības “Musturprieks” adīšanas un tamborēšanas darbnīca, kur varēja izveidot savu ziedu rotu. Netrūka ļaužu pie metālmākslinieka Jāņa Lubkas un citiem meistariem. Tiem, kurus interesē senlatviešu kultūra, saistošs bija pētnieces Irēnas Saprovskas stāstījums.

Liela bija apmeklētāju interese par salona “Pelnrušķītes sapnis” piedāvājumu – tērpušies senos kostīmos, pa pilskalnu pastaigājās un fotografējās dažādu vecumu cilvēki. Bērniem prieku sagādāja iespēja ļauties mākslinieka fantāzijai un ļauties sejas apgleznošanai.

Iespēju gūt dažādas pozitīvas emocijas netrūka. Vien pašu ziņā bija – ko no piedāvājuma baudīt un arī apvienot baudījumu.

Lielo latgaļu tirgu jau 9. reizi organizēja Ludzas novada pašvaldība kopā ar vietējo Tūrisma informācijas centru un biedrību “Ludzas Amatnieks”.

Ludzas TIC vadītāja Līga Kondrāte aicina: – Lielajā latgaļu tirgū 10. reizi tiksimies nākamgad, pirms Jāņiem!

Ērika Bondarenko,

Ludzas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Vairāk fotomirkļu no pasākuma – Fotogalerijā

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās