Latgales pārstāvji uzrunā vāciešus tūrisma izstādē Berlīnē

Viena no lielākajām tūrisma izstādēm pasaulē “ITB Berlin” šogad notika jau 53.reizi, un tajā Latvijas nacionālajā stendā tika pārstāvēts arī Latgales reģions.

Izstāde “ITB Berlin” notika no 6.-10. martam, un, kā vēsta organizatori, dalībnieku skaits bija aptuveni 10 tūkstoši no 181 valstīm un reģioniem. Izstādi šajās dienās apmeklēja gandrīz 166 tūkstoši interesentu, no tiem 113,5 tūkstoši bija nozares profesionāļi.

7.martā Latvijas stendu ar savu vizīti pagodināja arī Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa un Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic vadītājs Martins Gauss. Viesi aprunājās ar stenda dalībniekiem, bet Līvānu novadam Gausa kungs lika nodot īpašus sveicienus – nesen vizītes laikā Līvānos viņam uzdāvinātais airBaltic lidmašīnas modelis no stikla esot viena no īpašākajām dāvanām.

Izstādē Latvija kā galamērķis saņēma Goda rakstu par veiksmīgu tūristu piesaisti no Vācijas. Jau piecus gadus vācu ceļotāju vidū Latvija ir viens no populārākajiem galamērķiem, ceļotāju skaitam pieaugot par 84,1%. Lai arī vadībā pamīšus izvirzījusies gan Lietuva, gan Īslande, pēdējo piecu gadu griezumā  tūristu pieauguma koeficients visvairāk audzis tieši Latvijā. Analizējot vāciski runājošo ceļotāju maršrutu izvēli Latvijā, interesanti, ka jaunās paaudzes vidū novērojama tendence apmeklēt vietas, kur uzauguši viņu latviešu izcelsmes vecvecāki. Vācieši ir viens no nozīmīgākajiem ārvalstu tūristiem arī Latgalē – gan maksātspējas, gan ilgās uzturēšanās dēļ.

Latgales reģionu izstādē pārstāvēja Preiļu novada TIC vadītāja Iveta Šņepste un Rēzeknes novada Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. Vācu tūristiem Latvija šķiet neliela valsts, tādēļ visbiežāk informējām par galamērķi – Baltijas valstis kopumā. Daudzi jau ir bijuši Latvijā, pārsvarā galvaspilsētā, tādēļ tagad izteica vēlmi iepazīt arī reģionus. Likumsakarīgs bija jautājums par sabiedriskā transporta pieejamību, biežumu uz reģioniem. Īpaši daudz bija interesentu, kas vai nu ņem līdzi savu velosipēdu vai vēlas to iznomāt, tādēļ vēlējās uzzināt praktiskas lietas, piemēram, kā velosipēdus pārvadāt reģionu transportos. Te noteikti ir ieguvējas tās pilsētas, kurām ir dzelzceļa satiksme. Populāri ir velomaršruti, īpaša interese bija par EuroVelo maršrutu, tādēļ ceram, ka tuvākajos gados tā viens posms tiks atklāts arī Latgalē (šonedēļ saņemta ziņa, ka projekta pieteikums ir apstiprināts). Liela interese bija par dabas tūrismu, pārgājienu takām, piedāvājumu ceļotāju ģimenēm ar bērniem, kā arī par atjaunoto kultūrvēsturisko mantojumu. Tā kā daudzi vācieši ceļo ar savu kemperi vai auto, aktuāls bija jautājums par kvalitatīviem kempingiem reģionā. Savukārt, tūrisma aģentūru pārstāvji interesējās par 4 un 5 zvaigžņu tipa naktsmītnēm reģionā, un te mums vēl ir samērā brīva niša.

Galvenā atziņa – ja nebūs labu ceļu un sakārtota satiksme uz reģioniem, tūrisms attīstīsies lēni. Te ieguvēja ir Pierīga. Ceļā pavadītais laiks mūsdienās ir viens no galvenajiem kritērijiem ceļojuma izvēlē. Otrs – ārzemniekiem jāpiedāvā konkrēts maršruts (virziens Rīga – Latgale, Lietuva – Latgale) pa TOP vietām reģionā dažādās kategorijās – kultūrvēsture, dabas tūrisms, pārgājienu kartes, tradīciju iepazīšana u.c. Jāatsakās no katra novada personīgām ambīcijām, bet ar tūrisma objektiem – “magnētiem” jāatvilina tūristi uz reģionu, tad arī tiks apskatīti mazāk populāri objekti. Trešais – ārvalstniekiem var piedāvāt tikai tos objektus, par kuriem informācija ir pieejama vismaz angļu valodā un kuri ikdienā strādā ar e-pastu, kas, diemžēl, vēl ir liela problēma mūsu reģionā. Lai arī uzrunātie vācieši bija sajūsmā par redzēto Latvijā, daudzi atzina, ka bieži saskārās ar valodas barjeru, jo arī angļu valodā daudzi saimnieki nekomunicē.

Tā kā pasaules tūrisma tendences ietekmē arī Latvijas tūrisma pakalpojumus, tai skaitā Latgales reģionu, bija ļoti vērtīgi apmeklēt nozares  profesionāļu lekcijas un diskusijas par tūrisma jomas attīstības perspektīvām globālā mērogā. Tādējādi novērtēt, salīdzināt šī brīža esošos tūrisma pakalpojumus un būt gataviem jauniem, inovatīviem risinājumiem, kā arī veidot tūrisma pakalpojumu piedāvājumu atbilstoši tūrisma attīstības tendencēm. Izstādē pavadītās piecas dienas sniedza vērtīgas atziņas mums pašiem, gan ļāva ceļot mīlošajiem un maksātspējīgajiem vāciešiem atklāt vēl nezināmo.

Dalība izstādē tika nodrošināta ar  LIAA Tūrisma departamenta, LRTA “Ezerzeme” un Latgales pašvaldību finansiālu atbalstu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Iveta Šņepste

LRTA “Ezerzeme” pārstāvis,

Preiļu novada TIC vadītāja

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās