Izstāde “Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam” Ludzā

No 8. jūnija līdz 1. jūlijam Ludzas Novadpētniecības muzejā būs apskatāma izraēliešu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde “Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam”.

Izstādē “Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam” pārstāvētas ilustrācijas, kas tapušas kopš Izraēlas izveidošanas brīža līdz mūsdienām. Izstādes  kuratores Lioras Grosmanes (Liora Grossman) vārdiem: „Šī izstāde nepretendē aptvert visus mūsu esības aspektus Izraēlā. Tā pārstāv tikai pavisam nelielu daļu no visām Izraēlas bērnu grāmatām. Tā ir attiecināma uz jauno bērnu literatūru ivritā.” Izstāde izveidota ar kolekcionāru, pētnieku, akadēmiskā personāla, kuratoru, muzeju direktoru, grāmatu redaktoru, izdevēju, žurnālistu, bibliotekāru un ministriju palīdzību. Izstāde ir tikusi eksponēta Izraēlā un pa pasauli ceļo kopš 2014. gada. Latvijā izstāde tika atklāta šī gada aprīlī Latvijas Nacionālās bibliotēkas organizētajā pavasara konferencē bērnu literatūras un bibliotēku speciālistiem Es piederu šeit”.

Izstādes kuratore Liora Grosmane ir izraēliešu bērnu grāmatu ilustratore, emigrējusi uz Izraēlu no Lietuvas piecu gadu vecumā. Pēc Izraēlas Mākslas un dizaina akadēmijas “Bezalel” absolvēšanas strādājusi kā grafiskā dizainere un vizualizētāja reklāmas aģentūrās un pārtikas uzņēmumos. Viņas pirmā ilustrētā bērnu grāmata ir Hansa Kristiana Andersena (Hans Christian Andersen) ”Sniega karaliene”. Liora Grosmane savā karjerā ir ilustrējusi vairāk nekā 150 bērnu un jauniešu grāmatu, no 1997. līdz 2012. gadam strādājusi par profesori vairākās Izraēlas mākslas akadēmijās, kā arī pasniegusi lekcijas par Izraēlas bērnu literatūras pasauli Amerikas Savienotajās Valstīs un Latīņamerikā. 2010. gadā Liora Grosmane atklāja savu pirmo personālizstādi “Zichron-Yaakov” bibliotēkā Izraēlā.

Izstādi “Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam” rīko Ludzas novada pašvaldība sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību Latvijā. Izstāde būs apskatāma Ludzas Novadpētniecības muzejā no 8. jūnija līdz 1. jūlijam.

Kitija Lībeka

 

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās