Eiropas kultūras mantojuma dienas Ludzā – “Ludzas pils noslēpumu atklājēji”

Ik gadu septembra otrajā nedēļas nogalē, šogad – 9.-10.  septembrī, Latvijā kultūrvēstures pieminekļos  tiek organizētas  „Eiropas kultūras mantojuma dienas”  ar mērķi iesaistīt sabiedrību  pasākumos, kas atklāj kultūras pieminekļu vērtības un padziļina izpratni par vēsturisko procesu attīstību un norisi konkrētā vietā, saistot to ar visu  Latvijas teritoriju, kā arī par kopējo Eiropas mantojuma vērtību.   Pasākuma laikā tiek pievērsta apmeklētāju uzmanība savas dzīvesvietas un konkrētā kultūrvēstures pieminekļa  vērtību saglabāšanas jautājumiem – aizsardzībai, restaurācijai, pareizai mūsdienu izmantošanai, lai savu stāstu tas var turpināt arī bērnu bērniem.

Ludzas viduslaiku pils drupas pilskalnā, pašā vecākās Latvijas pilsētas sirdī aicinās uz Eiropas kultūras mantojuma dienu  9. septembrī plkst. 10.00.

Šoreiz ir  īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem, jo interesanti būs visu vecumu ludzāniešiem.

Ko jaunu varam ierakstīt Ludzas vēsturē no šīs vasaras arheologu atklājumiem pilskalnā – to  stāstīs arheologs Uldis Kalējs. Par pils dzīves izzināšanas vēsturi – Ludzas novada TIC vadītāja Līga Kondrāte.

Savukārt Ruta Zviedre aicinās bērnus uz piedzīvojumu atraktīvā ekskursijā Lūcijas nakts pasakas, bet Ludzas novada TIC Anita Mortuzāne parādīs pili virtuālajā realitātē, kāda pils varēja izskatīties viduslaikos.

Noslēgumā pasākuma dalībnieki aicināti piedalīties “Dzejas tirgus Ludzai” aktivitātēs vecpilsētas laukumā pie Ludzas novada TIC Baznīcas ielā.

 

Pieteikties lūdzam Ludzas novada TIC : [email protected], t. 65707203; www.visitludza.lv

 

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no Latvijas simtgades pasākumiem un notiek ar finansiālu Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Papildus informācija par Eiropas kultūras mantojuma dienām: Alma Kaurāte-Java

 

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas

 

Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste

 

  1. 67326602, [email protected]

 

[email protected]

 

Lielāko pasākumu plāns Ludzas novadā 2024

Lielākie gaidāmie pasākumi 2024. gada: 18. maijs              Eiropas muzeju nakts Ludzas Novadpētniecības muzejā; 22. jūnijs              Lielais latgaļu tirgus

Pārgājiens “Iepazīsti Zilupi”

Ludzas novada tūrisma centrs 24.februārī aicina doties ziemas izskaņu pārgājienā iepazīt Zilupes pilsētu un šīs puses darbīgos cilvēkus.  Pārgājienu sāksim pie Zilupes dzelzceļa stacijas ar nelielu ieskatu Zilupes pilsētas vēsturē un tās